NPO investeert volgend jaar in journalistiek en draait bezuinigingen deels terug

De journalistiek bij de publieke omroep profiteert van de 40 miljoen euro extra die het kabinet vrijdag aan de NPO heeft gegeven. Zoveel als mogelijk worden bezuinigingen bij de televisie teruggedraaid en bij de radio helemaal. Daarnaast wordt er extra geld vrijgemaakt voor vernieuwing. Programma's die verdwijnen als gevolg van de vernieuwing keren niet meer terug. Dat staat in het plan van aanpak van de NPO waarmee de ministerraad heeft ingestemd.
‘Dit is goed nieuws, vooral voor de programmamakers’, meent bestuursvoorzitter Shula Rijxman van de NPO. ‘We zijn blij dat ons plan van aanpak zo goed is ontvangen in de ministerraad’, zegt zij tegen het AD. Voor journalistiek komt volgend jaar daardoor eenmalig drie miljoen euro beschikbaar. Waar dat aan wordt uitgegeven, is niet geheel duidelijk. Maar het zal vooral zijn aan de vernieuwing van de journalistiek binnen de NPO.
Ook zijn er geen grote ontslagrondes te verwachten in Hilversum. ‘Grote bezuinigingen op verschillende programmatitels, met vervolgens onvermijdelijk gedwongen ontslagen en verlies van talent bij omroepen en in de culturele industrie, kunnen dan worden voorkomen. Dit laat onverlet dat als gevolg van vernieuwing van de programmering sommige bestaande titels verdwijnen of een lagere frequentie krijgen. De programmatische vernieuwingsslag en de daarmee gepaarde gaande programmatische keuzes blijven dus in stand, aldus de NPO in het plan.
In het plan van aanpak worden geen concrete titels genoemd. Volgens het AD verandert er evenwel weinig aan de al bekende plannen voor televisie: Brandpunt+ stopt op tv, Tegenlicht, Zembla en Andere Tijden gaan terug in frequentie. Verder is er nog steeds de wens om actualiteitenrubriek EenVandaag te verplaatsen naar NPO 2. Maar dit gebeurt ‘niet op korte termijn’, aldus de NPO. Maar op de radio gaat er dus wel een streep door alle bezuinigingen.
Op 3 december wordt over de mediabegroting gedebatteerd in de Tweede Kamer. Zonder akkoord van de Kamer moeten alle bezuinigingen van in totaal 62 miljoen euro alsnog worden doorgevoerd.
De 22 miljoen die de NPO volgend jaar wel moet bezuinigen als de 40 miljoen extra in stand blijft, wordt deels gevonden is het korten op de overhead en deels door het inzetten van de reserves.
Onduidelijk is wat het budget van de NPO wordt na 2019. Als de bezuiniging van 62 miljoen euro overeind blijft, moet er alsnog fors worden ingegrepen. In de loop van volgend jaar zal de NPO nieuwe afspraken met het rijk maken over een nieuwe concessieperiode.
Arjen Lubach doet al een suggestie om te bezuinigen: schaf de omroepen af.
Praat mee