onderzoek covid en journalistiek

— maandag 16 juli 2018, 08:49 | 0 reacties, praat mee

NRC: Russische internettrollen actief in Nederland

© Sascha Steinbach / EPA

Russische internettrollen hebben ook in Nederland en België geprobeerd het publieke debat te beïnvloeden en het anti-islam-sentiment aan te wakkeren. NRC schrijft dat op basis van eigen onderzoek.

De krant meldt dat de afgelopen twee jaar ruim 900 Nederlandstalige berichten zijn verstuurd vanuit een ‘trollenfabriek’ in Sint-Petersburg, het beruchte Internet Research Agency (IRA), dat zeker 3841 trol-accounts beheerde. De accounts van het Internet Research Agency zijn ontmaskerd tijdens het parlementaire onderzoek naar Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezing.

NRC vond de tweets in twee archieven. Een van die archieven is via de site van de Amerikaanse nieuwszender NBC News in te zien, het andere archief kreeg de krant van een anonieme bron.  Twitter heeft inmiddels alle accounts die aan het IRA zijn gelinkt verwijderd, dus de krant sluit niet uit dat er meer Nederlandstalige tweets zijn versturd. Ook is het mogeijk dat er nog onontdekte accounts zijn.

Hoofdthema’s in de tweets van het Internet Research Agency zijn de islam en vluchtelingen, maar het gaat in de Nederlandstalige tweets ook over Zwarte Piet, Sylvana Simons, ‘deugmensen’ en ‘eurocraten’ die verantwoordelijk worden gehouden voor de ‘islamisering’ van het Westen.

Vorig jaar waarschuwde minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) voor Russische beïnvloeding. Zij kreeg toen kritiek, omdat ze niet met concrete voorbeelden kwam. Uit onderzoek zou blijken dat er in Nederland niet zo vaak sprake is van nepnieuws. Alexander Pleijter, coördinator van Nieuwscheckers en docent internetjournalistiek aan de Universiteit Leiden, concludeerde dat eerder ook al en zei dat de term nepnieuws te pas en te onpas wordt gebruikt. “Reserveer dat woord louter voor nieuwsberichten die nep zijn. Dat kan, zie NU.nl, dat het woord nepnieuws niet gebruikte - net zomin als de minister in de Kamerbrief - maar repte van desinformatie, wat een bredere term is en ook kan slaan op nepgetuigen die valse verklaringen afleggen tijdens bijeenkomsten.”

Praat mee

banner tegelwinnaars

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.