— donderdag 28 september 2023, 10:03 | 0 reacties, praat mee

In Memoriam Pim Vermaat: ‘Hij streefde naar tenminste een glimlach’

© Pim Vermaat

Pim Vermaat; de bekendste onbekende redacteur van toenmalig NRC Handelsblad, vrolijk, hilarisch, venijnig en zeer gevat. Bij zijn afscheid in 2002 was het zoeken naar de juiste woorden voor het fenomeen Pim Vermaat, de ‘bollenredacteur’. Hij overleed vorige week in Rotterdam op 83-jarige leeftijd. Vermaat schreef de voorpaginarubriek met pratende wereldbollen vanaf 1981, halverwege de jaren negentig vervangen door tsjirpende krekels. Laatste wijziging: 28 september 2023, 13:56

In minder dan tien woorden werd daar puntig commentaar op het nieuws geleverd, vaak met een taalgrap of een kwinkslag. Begin jaren negentig viel Pim een paar jaar uit; schrijver Koos van Zomeren verzorgde er toen een korte column. Zo’n dagelijkse knipoog was vast onderdeel van de NRC-formule. Vóór de wereldbollen waren op de voorpagina twee haasjes in gesprek. Nu is het de Vlaamse kunstenaar Kamagurka wiens beeldassociaties met het nieuws nog altijd vast onderdeel zijn.

Vermaat (1940) was typerend voor de journalistieke beroepscultuur van de vorige eeuw. Op de lagere school er iets te vaak uitgestuurd wegens brutaliteit en een vermoedelijk gebrek aan inspanning. Op het Aloysius Gymnasium in Den Haag een frequent zittenblijver met groot taalgevoel én examenangst. Op z’n 23ste Engels in Leiden en aldaar gesjeesd. Vervolgens verdwaald bij een reclamebureau waar hij in één ochtend 235 namen voor een nieuwe California Soep verzon en de leus ‘Miele, er is geen betere’ ter wereld hielp.

Met mijnlamp in bioscoop
De journalistiek bood uitkomst, in het bijzonder Het Vrije Volk, waar hij ‘herschrijver’ werd van al dan niet aangekochte buitenlandse kopij.

Vermaat leefde zich uit op ‘vette kadertjes’ die de ernstige pagina’s moesten breken. “Overgrootmoeder blijkt eigen achterkleinkind”. “Laatste exemplaar uitgestorven vogelsoort vliegt zich te pletter tegen voorhoofd ontdekkingsreiziger. (bron: the Christian Science Monitor).” Toen hem dat begon te vervelen mocht hij hoofdredacteur Herman Wigbold assisteren met het dagelijkse commentaar. Naar eigen zeggen schreef hij het NRC-commentaar van dezelfde dag over “maar dan in tegenstelde zin”, kortte het stevig in en voegde er imponerende voorspellingen aan toe. Bij de reorganisatie van Het Vrije Volk raakte hij klem – een functie als filmredacteur waar hij in het donker moest schrijven „met een mijnwerkerslamp op” werkte op z’n zenuwen en hij viel uit.

Licht therapeutisch
Vervolgens kwam hij bij NRC Handelsblad terecht, eerst als fotoredacteur, later als binnenlandredacteur waar hij de ‘hazengroep’ moest coördineren, een team redacteuren die de dagelijkse grap voor de voorpaginarubriek verzonnen. Daarin bleek hij al gauw de handigste, waarna hij de hele klus kreeg – de haasjes werden bollen.

Vermaat zocht steeds een directe band met het nieuws, streefde naar tenminste een glimlach en hoopte op een licht therapeutische werking, alles binnen tien woorden. Behalve een taalgrap, moest het bij voorkeur ook een gedachtesprong zijn. Bij de dood van George Harrison schreef hij: De Beatles/ zijn alweer / voor de helft/ bij elkaar. Toen premier Lubbers Nederland ‘ziek’ verklaarde: Nederland is/ ziek, geworden/ onder Lubbers. En toen de “oudste inwoner overleed” corrigeerden de bollen: Laat u niks wijsmaken/ de oudste inwoner lééft / de vorige is overleden.

Dit artikel verscheen op 28 september in NRC. Villamedia mocht de tekst met vriendelijke toestemming van de krant integraal publiceren.

Bekijk meer van

NRC

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.