training eu starters

— dinsdag 18 april 2023, 13:06 | 0 reacties, praat mee

Rusland: WSJ-journalist Gershkovich verliest beroep voorarrest

Evan Gershkovich eerder vandaag, tijdens de behandeling van de zaak over zijn slepende voorarrest. | Alexander Zemlianichenko / AP

UPDATE - De in Rusland opgepakte Wall Street Journal-journalist Evan Gershkovich was dinsdag zelf aanwezig bij een rechtbankzitting in Moskou. Centraal stond het beroep tegen Gershkovich' voortdurende detentie in de Lefortovo-gevangenis, terwijl de zaak tegen hem nog in onderzoek is. Het beroep aangetekend tegen zijn voorarrest is afgewezen. Laatste wijziging: 18 april 2023, 15:18

Gershkovich werd drie weken geleden opgepakt toen hij op reportage was in Jekaterinenburg. Rusland beschuldigt hem ervan dat hij op aanwijzen van het Amerikaanse leger inlichtingen aan het verzamelen was. In een brief aan zijn ouders zegt Gershkovich dat hij nog steeds hoop houdt op een goede uitkomst.

Zijn ouders - indertijd naar de Verenigde Staten geëmigreerd vanuit Sovjet Rusland - zeggen optimistisch te zijn dat hun zoon uiteindelijk vrij komt: “Dat is een van de Amerikaanse kwaliteiten die we hebben geabsorbeerd. Optimistisch blijven, geloven in een happy ending”.

De Wall Street Journal wijst erop dat vrijwel alle rechtszaken in Rusland rondom spionage op een schuldigverklaring uitdraaien.

De hoorzitting in de rechtbank van Moskou was deels toegankelijk voor de media, zij moesten de zaal verlaten toen de zitting begon. Inmiddels is duidelijk dat Gershkovich in voorlopige detentie blijft.

Er is internationaal veel aandacht voor de zaak. De Amerikaanse overheid bemoeit zich met de zaak en diverse internationale journalistieke organisaties hebben protest aangetekend. In Nederland uitten vakvereniging NVJ en het Genootschap van Hoofdredacteuren hun ongenoegen eerder deze maand bij de Nederlandse ambassadeur.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.