NPO-voorzitter wil geld van online ‘superplatforms’

Tijdens de presentatie van nieuwe activiteiten voor het seizoen 2017-2018 heeft NPO-voorzitter Shula Rijxman geopperd dat zogeheten 'superplatforms' (dat wil zeggen, partijen als Facebook en Google, red.) moeten worden belast en dat geld 'linea recta' in het NPO Fonds moet vloeien.
Volgens Rijxman verdienen de grote internetspelers aan met publiek geld geproduceerde producties. Het NPO Fonds, de opvolger van het Mediafonds, financieert onder meer documentaires, films en kwaliteitsdrama. Meer geld is volgens Rijxman nodig om meer - al dan niet experimentele - inhoud voor de recent gelanceerde (en deels betaalde) online dienst NPO Start te kunnen maken.
(3): “Laat de superplatforms aan de Nederlandse creatieven meebetalen”, aldus Rijxman. #npo #npofonds
— NPO Actueel (@NPO_Actueel) August 28, 2017
Rijxman zoekt al langer naar extra inkomsten voor de NPO. Vorig jaar, toen ze net was aangetreden als voorzitter, kreeg ze van staatssecretaris Dekker nul op rekest op haar verzoek om uitbreiding van het budget met minstens vijftig miljoen euro. Het complete mediabudget voor de NPO bedraagt momenteel ruim 800 miljoen euro op jaarbasis.
Extra geld zou volgens Rijxman nu dus kunnen komen van grote internetspelers als Facebook en Google, eigenaar van videoplatform YouTube. “Er is Europese wetgeving in voorbereiding om zulke platforms belasting te laten betalen in een land waar geld wordt verdiend. Het geld uit die belasting moet linea recta naar het NPO Fonds”, aldus Rijxman tijdens de seizoenspresentatie.
Bij die presentatie werden ook ambitieuze plannen onthuld voor meer online on-demand aanbod. “We willen daar zijn waar onze kijkers en luisteraars zitten”, stelt Rijxman. Het budget voor deze online activiteiten wordt verdrievoudigd.
Praat mee