— dinsdag 29 augustus 2017, 10:27 | 0 reacties, praat mee

NPO-voorzitter wil geld van online ‘superplatforms’

NPO-voorzitter Shula Rijxman | Bas Czerwinski / ANP

Tijdens de presentatie van nieuwe activiteiten voor het seizoen 2017-2018 heeft NPO-voorzitter Shula Rijxman geopperd dat zogeheten 'superplatforms' (dat wil zeggen, partijen als Facebook en Google, red.) moeten worden belast en dat geld 'linea recta' in het NPO Fonds moet vloeien.

Volgens Rijxman verdienen de grote internetspelers aan met publiek geld geproduceerde producties. Het NPO Fonds, de opvolger van het Mediafonds, financieert onder meer documentaires, films en kwaliteitsdrama. Meer geld is volgens Rijxman nodig om meer - al dan niet experimentele - inhoud voor de recent gelanceerde (en deels betaalde) online dienst NPO Start te kunnen maken.

Rijxman zoekt al langer naar extra inkomsten voor de NPO. Vorig jaar, toen ze net was aangetreden als voorzitter, kreeg ze van staatssecretaris Dekker nul op rekest op haar verzoek om uitbreiding van het budget met minstens vijftig miljoen euro. Het complete mediabudget voor de NPO bedraagt momenteel ruim 800 miljoen euro op jaarbasis.

Extra geld zou volgens Rijxman nu dus kunnen komen van grote internetspelers als Facebook en Google, eigenaar van videoplatform YouTube.  “Er is Europese wetgeving in voorbereiding om zulke platforms belasting te laten betalen in een land waar geld wordt verdiend. Het geld uit die belasting moet linea recta naar het NPO Fonds”, aldus Rijxman tijdens de seizoenspresentatie.

Bij die presentatie werden ook ambitieuze plannen onthuld voor meer online on-demand aanbod. “We willen daar zijn waar onze kijkers en luisteraars zitten”, stelt Rijxman. Het budget voor deze online activiteiten wordt verdrievoudigd.

Bekijk meer van

Shula Rijxman NPO

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.