Smartocto userneeds

— donderdag 7 juli 2022, 15:00 | 1 reactie, praat mee

Ongehoord Nederland krijgt boete van bijna 1 ton van NPO voor ‘systematisch schenden’ van journalistieke code

© Bart Maat/ANP

UPDATE De Raad van Bestuur van de NPO heeft na 'zorgvuldig beraad' besloten om een financiële sanctie op te leggen aan omroep Ongehoord Nederland (ON!), meldt de publieke omroep donderdagmiddag. Het is de eerste keer in de Nederlandse omroepgeschiedenis dat de NPO zo’n sanctie oplegt. Ongehoord Nederland zelf is het 'principieel oneens' met de boete. Laatste wijziging: 8 juli 2022, 08:36

Het bestuur is van mening dat Ongehoord Nederland ‘onvoldoende uitvoering heeft gegeven aan de bereidheid tot samenwerking binnen het publieke omroepbestel door stelselmatige schending van de Journalistieke Code NPO’.

De sanctie houdt in dat bedrag ter hoogte van 2,5% van het voor ON! vastgestelde jaarbudget voor het jaar 2022 wordt ingehouden. ‘Het gaat dan om een bedrag van 93.442,43 euro.’, aldus de NPO. Deze sanctie wordt verrekend over het vast te stellen budget over 2023. De NPO heeft haar besluit donderdag schriftelijk kenbaar gemaakt aan Ongehoord Nederland.

Voor het eerst in omroepgeschiedenis
Het is voor het eerst in de geschiedenis van de Nederlandse publieke omroep dat de NPO zo’n sanctie en geldboete oplegt. Volgens het bestuur van de NPO is bij de hoogte van de boete rekening gehouden met de omvang van Ongehoord Nederland, zo schrijft een woordvoerder in een persbericht.

‘Journalistieke code stelselmatig geschonden’
‘De financiële sanctie volgt op een uitgebreid onderzoek dit voorjaar door de Ombudsman van de publieke omroepen naar het journalistiek handelen van het ON!-programma Ongehoord Nieuws. Ze deed dat na klachten van het publiek. Hieruit kwam naar voren dat de Journalistieke Code NPO stelselmatig is geschonden; de code waar alle omroepen – en dus ook ON! - zich aan hebben gecommitteerd.’ Ook de Ombudsman van de NPO oordeelde in een eerder rapport dat Ongehoord Nederland ‘ruimte geeft aan aantoonbare onjuiste informatie’ en dat presentatoren gasten die deze desinformatie verspreiden niet tegenspreken. Uit eerdere uitzendingen van Ongehoord Nederland die Villamedia bekeek, werd algauw duidelijk dat de jonge omroep geen gehoor gaf aan de herhaalde oproepen van de ombudsman.

Het bestuur van de NPO hoopt dat Ongehoord Nederland, na deze sanctie, ‘maatregelen zal nemen om de journalistieke code van de publieke omroep te respecteren en zodoende voldoende bereidheid zal tonen tot samenwerking binnen het publieke bestel’.

‘Ongehoord Nederland wil iedereen een podium geven’

Ongehoord Nederland zegt in een persbericht het ‘principeel oneens’ te zijn met de sanctie van de NPO. ‘Laat dit duidelijk zijn: Ongehoord Nederland discrimineert niet en wil iedereen een podium geven over onderwerpen als de toenemende macht van de Europese Unie tot de gevolgen van de coronamaatregelen. De nieuwsbol van de andere zijde belichten is onze missie en vormt de hoofdreden dat we vanaf 1 januari 2022 van de Mediaminister mochten toetreden tot het publieke bestel’, reageert de omroep.

Wel is de omroep ‘positief gestemd’ omdat de NPO eerst voornemens was om een boete op te leggen ter hoogte van 600.000 euro. De uiteindelijke boete is dus een stuk lager uitgevallen.

‘Juridische stappen tegen “strafmaatregel”’
Omroepvoorzitter Arnold Karskens schrijft dat de omroep zich beraadt ‘op juridische stappen tegen de strafmaatregel’ van de Raad van Bestuur. ‘Omroep ON! blijft pal staan voor de vrijheid van meningsuiting en is tegen iedere censuurmaatregel. Het ongehoorde geluid moet gehoord kunnen blijven worden in een volwassen democratie.’

Bekijk meer van

Ongehoord Nederland NPO

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Piet van Reeuwijk, 7 juli 2022, 17:36

Ongehoord Nerderland -> Ongehoord Nederland

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.