Ongehoord Nederland krijgt geldboete, NPO wil erkenning van de omroep laten intrekken

UPDATE De NPO heeft omroep Ongehoord Nederland (ON!) een derde financiële sanctie opgelegd. Het gaat om een boete van bijna 132.000 euro, meldt de omroep van Arnold Karskens aan persbureau ANP. De Raad van Bestuur van de NPO heeft aan Gunay Uslu, staatssecretaris Cultuur en Media, gevraagd om de voorlopige erkenning van de omroep in te trekken, meldt de NOS maandag aan het begin van de middag.
De NPO maakte eind januari het voornemen bekend om ON! een derde sanctie op te leggen. De omroep van Arnold Karskens had daarna twee weken de tijd om te reageren. Voor ON! is de sanctie de derde in een jaar tijd. De eerste twee sancties van respectievelijk ruim 84.000 en ruim 56.000 euro werden in juli en december opgelegd. De laatste is nog niet officieel omdat ON! daar tegen in beroep is gegaan.
Volgens de NPO geeft ON! “nog steeds” onvoldoende uitvoering aan de bereidheid tot samenwerking en is er “geen andere mogelijkheid meer dan over te gaan tot het uiterste middel dat de wetgever de NPO heeft toegekend”.
Eerder al werd er doorgeschemerd dat de NPO mogelijk de erkenning van de omroep zou intrekken als Ongehoord Nederland wederom de regels aan haar laars lapte. Zover lijkt het nu te zijn. In het tv-programma Ongehoord Nederland is de journalistieke code van de NPO ‘stelselmatig’ overtreden, aldus de NPO. Als de staatssecretaris de vraag van de NPO inwilligt, zou dit een unicum zijn in de Nederlandse omroepgeschiedenis. Nog nooit werd er eerder een erkenning van een omroep weer ingetrokken.
De eerste sanctie volgde na een rapport van de Ombudsman, die destijds klagers in het gelijk stelde dat ON! in zijn programma’s aantoonbaar onjuiste informatie had verspreid. De tweede boete volgde omdat de omroep volgens de NPO niet voldoende bereid was om samen te werken binnen het omroepbestel. Arnold Karskens, de voorzitter van Ongehoord Nederland, laat aan de NOS weten dat hij de boetes ‘tot bij de hoogste rechterlijke macht’ zal aanvechten.
Tegenover Hart van Nederland zegt staatssecretaris Uslu het verzoek van de NPO ‘bijzonder’ te vinden. Uslu zal het verzoek ‘bestuderen’ en juridisch advies inwinnen. Naar verwachting zal de staatssecretaris deze week nog de Kamer inlichten over haar besluit via een kamerbrief.
‘We constateren dat de NPO stelt dat de fundamentele journalistieke waarden, die alle omroepen dienen te onderschrijven, stelselmatig niet worden nageleefd door omroep ON. Dan bestaat het recht in de mediawet om een verzoek te doen een omroep uit het bestel te laten zetten. Dat is een zeer zware maatregel, maar wel goed te begrijpen, in een tijd dat fakenieuws soms de werkelijkheid verdringt. Juist in die situatie is het naleven van journalistieke waarden voor de publieke omroep van cruciaal belang’, aldus Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ in een eerste reactie. ‘Het is niet vreemd dat de NPO deze waarde voor de publieke omroep in het kader van haar geloofwaardigheid als onafhankelijk journalistiek kanaal wil bewaken.’
Verschillende politieke partijen, waaronder coalitiepartij D66, zijn het eens met het voornemen van de NPO om de erkenning van de omroep in te trekken. “Ongehoord Nederland kan doorgaan met uitzenden, maar niet op kosten van de samenleving”, zegt Mohammed Mohandis van de PvdA. “Onze democratische rechtsstaat is te waardevol en kwetsbaar om niet in te grijpen wanneer nepnieuws en schadelijke theorieën worden verspreid.” D66, de SP, de PvdA en GroenLinks staan achter het besluit om de erkenning in te trekken, de PVV is juist radicaal tegen.
NB: Dit bericht is na publicatie bijgewerkt met nieuwe informatie
Praat mee