word studentlid

— dinsdag 14 juni 2022, 12:30 | 0 reacties, praat mee

TV-recensie: Kritiek van NPO-Ombudsman op Ongehoord Nederland blijkt gericht te zijn aan dovemansoren

TV-recensie: Kritiek van NPO-Ombudsman op Ongehoord Nederland blijkt gericht te zijn aan dovemansoren
De eerste uitzending van 'Ongehoord Nieuws' van publieke omroep 'Ongehoord Nederland' op NPO 1. - © Ongehoord Nederland/NPO

In de jongste uitzending van 'Ongehoord Nieuws' van de nieuwe publieke omroep 'Ongehoord Nederland' werd dinsdagmiddag op NPO 1 weinig serieus gereageerd op de kritiek van de ombudsman van de publieke omroep. Volgens de ombudsman heeft de omroep met verschillende publicaties 'de journalistieke code van de publieke omroep geschonden'. Maar presentator Ahmed Aarad ziet dat anders. Laatste wijziging: 14 juni 2022, 13:16

In de uitzending werd heel kort stilgestaan bij de uitspraken van de ombudsman. Zo wees presentatrice Arlette Adriani, bekend van onder meer Astro TV, erop dat de wekelijkse uitzending over twee weken met zomerstop gaat. ‘Wij hebben van de ombudsman te horen gekregen dat we te weinig doorvragen bij onze gasten. Is het misschien een goed idee om een cursusje doorvragen te doen deze zomer?’, vroeg Adriani cynisch aan haar co-presentator Ahmed.

‘Nou, ik denk dat dat niet alleen voor ons zou gelden. Dit is niet een heel uitgebreid talkshowprogramma, we hebben maar een paar minuten voor elk item dat best wel zwaar weegt, dan verwacht ik zulke kritiek op andere talkshows die jarenlang konden doorgaan. En dan komen ze uitgebreid met een reactie dat wij onvoldoende doorvragen…’, reageerde Ahmed kort, waarna Adriani de kijker warm maakte voor ‘twee mooie items’.

Lees ook: Ombudsman oordeelt: ‘publicaties Ongehoord Nederland schonden journalistieke code NPO’

Verderop in de uitzending lijkt het er wederom niet op dat de omroep de kritiek van de ombudsman serieus neemt. Zo meent Forum voor Democratie-Kamerlid Freek Jansen dat het kabinet ‘hele nare dwangmaatregelen’ gaat invoeren om burgers ‘te dwingen’ om mee te doen in de energietransitie. Een serieus weerwoord krijgt die opmerking niet: presentatrice Adriani reageerde simpelweg met ‘ja’ en ging door naar een andere deelnemer van het ‘panel’ dat in de uitzending het nieuws becommentarieert.

Ook als Jansen zegt dat het kabinet ‘Nederland wil ontmantelen’ door ‘het Afrikaanse gebeuren’ uit de Franse banlieus naar Nederland te halen om hier te komen werken als arbeidsmigranten, volgt er geen weerwoord. Als Jansen stelt dat er ‘black outs’ kunnen komen in het electriciteitsnetwerk als gevolg van het vermeende kabinetsbeleid, reageert presentatrice Adriani wederom met simpelweg ‘ja’.

Lees ook: Arnold Karskens vindt Ombudsman belangrijke factor, maar hint op subjectief oordeel

En even later suggereert ‘radiojournalist’ Patrick Kicken dat de regering ‘per post een wekkertje zal opsturen die na vijf minuten afgaat en met het stemmetje van Mark Rutte zegt dat u nog vijf minuten mag douchen’. Daarop barst Adriani in lachen uit: ‘Dit is een gat in de markt’, reageert ze.  En ook bij de andere items later in de uitzending ontbreekt een kritisch weerwoord, ongeacht het thema of onderwerp, en ongeacht hoe bizar of lukraak de bewering ook is. Het is duidelijk dat de uitspraken van de ombudsman van de NPO, in ieder geval voorlopig, aan dovemansoren zijn gericht.

Gemiddeld trokken de laatste twee afleveringen van ‘Ongehoord Nieuws’ volgens Stichting Kijkonderzoek 111.500 kijkers per uitzending, inclusief het aantal kijkers dat de uitzending later digitaal terugkeek.

Bekijk meer van

Ongehoord Nederland NPO1

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.