mgm nvj maart

— woensdag 31 oktober 2018, 15:01 | 0 reacties, praat mee

@NOSEdits meldt wijzigingen in koppen van NOS-artikelen op Twitter

@NOSEdits meldt wijzigingen in koppen van NOS-artikelen op Twitter
CC BY-SA 2.0 / Chris Isherwood

“Een mooi hobbyproject”, zo noemt freelance journalist Floris de Bijl de vorige week door hem gebouwde Twitter-robot @NOSEdits. Het kleine programmaatje houdt zelfstandig bij wanneer de NOS een kop op haar website verandert, en vertelt Twitter-volgers vervolgens over die verandering. “Ik ben naast journalist ook programmeur. En het leek me niet heel moeilijk om te maken.” Laatste wijziging: 12 november 2018, 13:26

Aanleiding voor De Bijl om zijn bot te bouwen, was een inmiddels breed uitgemeten blunder van de NOS. In een artikel op de website omschreef de omroep miljardair George Soros als “invloedrijke bemoeial met tentakels ver in de politiek”. Na veel kritiek op de betreffende kop én de inhoud van het artikel (waarin Soros “De jood Soros” werd genoemd) veranderde de NOS deze naar “George Soros: ‘staatsman zonder staat’ met flinke vinger in de pap’”. Maar dat de kop achteraf gewijzigd was werd nergens expliciet gemeld. De NOS heeft het betreffende artikel over Soros inmiddels in zijn geheel ingetrokken.

Te weinig transparantie
En dat vond De Bijl raar, en met hem talloze andere twitteraars. De meeste online media geven volgens hem te weinig inzicht in rectificaties en wijzigingen. “Dat zou wel moeten en zeker bij de NOS. Omdat die omroep vanuit de staat gefinancierd is mag je hoge standaarden verwachten. En ook meer transparantie. Het is eigenlijk gek dat een derde een bot moet bouwen om duidelijk te maken wanneer een kop gewijzigd is.”

De transparantie bij omroepen kan inderdaad beter, schreef ook NPO-ombudsman Margo Smit eerder deze week. “De ombudsman hamert al maanden op ruimhartig en blijvend zichtbaar rectificeren”, aldus Smit. “Daar werkt de NOS – overigens als een van de weinige nieuwsverstrekkers binnen de publieke omroepen – wel aan, bijvoorbeeld door het plaatsen van voetnoten bij gecorrigeerde artikelen op de site. Maar dat gebeurt nog te incidenteel en terloops, en het moet sneller en duidelijker.”

10 uur werk
De bot die De Bijl bouwde biedt die snelheid en duidelijkheid wel. Het idee van de bot ontstond in eerste instantie bij twitteraar Anne Ardon, benadrukt De Bijl. Zij tagde de journalist/programmeur bij een vraag of een dergelijke bot tot de mogelijkheden behoorde. Vervolgens sloeg De Bijl aan het programmeren. “Ik denk dat ik er zo’n tien uur in heb zitten. De basisfunctionaliteit bestaat uit niet meer dan vijf regels code. Alles daaromheen is alleen bedoeld om het mooier te maken.”

De bot maakt gebruik van de RSS-feed van de NOS. Een RSS-feed is een bestand met daarin heel sec de laatste berichten die een medium heeft gepubliceerd. “Mijn bot haalt iedere 30 seconden de RSS-feed van de NOS op. Vervolgens kijkt hij welke koppen daar instaan. Die vergelijkt hij met de koppen uit vorige versies van de RSS-feed. Is er iets anders, dan stuurt hij er automatisch een tweet uit.”

Voortborduren
De Bijl liet zich voor zijn bot inspireren door @OverheidsEdits, een account die volgers waarschuwt wanneer de Nederlandse overheid anoniem een pagina op Wikipedia wijzigt. “Het idee is hetzelfde, maar de programmeercode achter beide bots is anders”, zegt hij. “@OverheidsEdits houdt een chatfeed waar wijzigingen op verschijnen in de gaten. De bot controleert ook of het IP-adres van degene die de wijziging heeft gedaan bij de overheid vandaan komt. Mijn botje is wat dat betreft een stuk simpeler.”

Eind oktober ontdekte de bot OverheidsEdits dat de Wikipedia-pagina van actualiteitenprogramma Nieuwsuur vanuit het ministerie van Buitenlandse Zaken was bewerkt.

Hoewel het bouwen van @NOSEdits De Bijl niet veel tijd kostte, maakt hij door tijdgebrek voorlopig geen bots die koppen op andere media in de gaten houden. Andere techies die dat wél willen doen, kunnen daarvoor wel verder bouwen op de code die De Bijl heeft geschreven. “De code is voor iedereen beschikbaar op Github. Iedereen die er op voort wil bouwen, mag dat.”

Bekijk meer van

NOS Floris de Bijl

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.