e learning nvj

— woensdag 24 oktober 2018, 11:06 | 0 reacties, praat mee

Ministerie BuZa bewerkte Wikipedia-pagina Nieuwsuur

Het Nieuwsuur / Nieuw Zuur-decor | Sander Koning / ANP

Oscar Wilde schreef ooit treffend dat er maar één ding erger is dan mensen die over je praten - en dat is als mensen níet over je praten. Actualiteitenprogramma Nieuwsuur heeft in ieder geval iemand bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken ertoe gebracht hun Wikipedia-pagina te bewerken, om uit te leggen dat de programmanaam als 'Nieuw Zuur' dient te worden uitgesproken. Laatste wijziging: 24 oktober 2018, 19:57

De bewerking stond korte tijd live en werd in die tijd opgepikt door de speciale Twitter-bot OverheidsEdits. Wikipedia houdt alle historische wijzigingen op pagina’s namelijk minutieus bij.

Ontwikkelaar Koen van Gilst bouwde OverheidsEdits indertijd als technische uitdaging, maar ook vanwege het sociale element. Hij noemt de bewerking op de pagina vrij onschuldig. “Maar heb me er niet echt in verdiept. De bot is volledig autonoom en draait nu al een paar jaar zonder dat ik er iets aan doe, op een Raspberry Pi op kantoor.”

Vanaf een ip-adres dat toebehoort aan het ministerie van Buitenlandse Zaken werd onder ‘Trivia’ een opmerking over het actualiteitenprogramma geplaatst: De naam van het programma wordt meestal uitgesproken als “Nieuw zuur”, dus zonder glottisslag en met een stemhebbende “z”.

Een glottisslag is de korte pauze tussen twee aaneengesloten woorden, waarbij de stemspleet (de glottis) even sluit. Wie de opmerking heeft geplaatst is niet te achterhalen.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.