NVJ compleet lid

— dinsdag 30 oktober 2018, 15:22 | 0 reacties, praat mee

Ombudsman NPO: journalistieke verantwoording kan en moet beter

Ombudsman NPO: journalistieke verantwoording kan en moet beter
George Soros - © Foto: EPA

De journalistieke verantwoording bij de publieke omroep kan en moet beter. Dat schrijft de NPO-ombudsman naar aanleiding van de ophef rondom een bericht over de miljardair George Soros op de NOS-site. Dat bericht is door de NOS aangepast. Over de eerste versie werd door hoofdredacteur Marcel Gelauff gezegd: 'Dit was natuurlijk fout, dit had zo niet gemoeten, we hadden het anders moeten doen.' Laatste wijziging: 31 oktober 2018, 14:33

De NPO-ombudsman, Margo Smit, bekeek de zaak en vindt dat de afhandeling van de zaak goed gegaan is.

Wel vindt ze al langer dat NPO-breed journalistieke programma’s te weinig doen aan verantwoording. Eigenlijk doet de NOS nog het meeste. Ook al kan het daar nog beter.

Smit: ‘De ombudsman hamert al maanden op ruimhartig en blijvend zichtbaar rectificeren. Daar werkt de NOS – overigens als een van de weinige nieuwsverstrekkers binnen de publieke omroepen – wel aan, bijvoorbeeld door het plaatsen van voetnoten bij gecorrigeerde artikelen op de site.

Maar dat gebeurt nog te incidenteel en terloops, en het moet sneller en duidelijker. Bij wijzigingen van de aard en omvang als die van het Soros-artikel is een – op zich goed bedoelde – verwijzing per tweet naar de aanpassingen niet toereikend. Gebruik de geëigende platforms die je hebt, en geef daar vooral inzicht in wat je werkwijze is geweest’.

Over de Soros-zaak is Smit het met Gelauff eens dat nieuwe en scherpere procedures rond het publiceren van artikelen fouten als deze niet voorkomen. ‘Waar nieuws gemaakt wordt met de snelheid en omvang zoals bijvoorbeeld op de NOS nieuwsredactie, gaan er - hoe treurig ook - zaken mis die niet met het benoemen van een extra persoon of instellen van nog een controlelaag zonder meer of altijd te voorkomen zijn.

Zorgvuldigheid is meer dan het op zijn plek hebben van toereikende procedures. Goede (of slechte) journalistiek zit hem niet in het volgen van een dichtgetimmerde werkwijze. Soms kan een procedure een fout ‘afvangen’, vaker zijn het de kritische collega’s die dat doen en is de werkwijze op redacties voortdurend onderwerp van discussie en evaluatie’.

Meer bij de NPO-ombudsman.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.