— dinsdag 23 februari 2016, 08:54 | 0 reacties, praat mee

Noodbevel Luttelgeest was ‘niet de bedoeling’

Siese Veenstra/ANP

Het was niet de bedoeling om een noodbevel af te kondigen tijdens een informatie-avond over de komst van een asielzoekerscentrum in Luttelgeest, vorige maand. Dat zei burgemeester Aucke van der Werff gisteravond in een verantwoordingsdebat in de gemeenteraad van Noordoostpolder. Laatste wijziging: 23 februari 2016, 11:15

Op de bewuste avond moesten journalisten in een straal van vijf kilometer van het dorp vandaan blijven. Een cameraploeg van Omroep Flevoland werd weggestuurd.

De burgemeester zegt nu dat hij het noodbevel helemaal niet heeft afgekondigd. Wel had hij een bevel klaarliggen voor het geval dat nodig was. Dat journalisten zijn weggestuurd, zou een fout zijn geweest van de politie.

De verklaring van de burgemeester is opmerkelijk, omdat hij een dag na de besloten informatie-avond een bericht uitdeed waarin hij de noodverordering verdedigde. Die was volgens hem nodig omdat informatieavonden in andere gemeenten uit de hand waren gelopen.

Omroep Flevoland zei daarop naar de bestuursrechter te stappen. Ook Het Genootschap van Hoofdredacteuren en de NVJ maakten bezwaar.

Volgens Omroep Flevoland reageerden raadsleden gisteren verbijsterd op de verklaring van de burgemeester, maar bleef de meerderheid achter hem staan omdat hij het goed zou hebben bedoeld.

Algemeen secretaris van de NVJ Thomas Bruning noemt het een ‘zwaktebod’ dat de burgemeester zijn fout niet ‘royaal erkent’, en geen excuses maakt aan Omroep Flevoland.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.