word studentlid

— vrijdag 29 januari 2016, 08:30 | 0 reacties, praat mee

Luttelgeest verwijdert journalisten uit dorp om azc-bijeenkomst

Luttelgeest verwijdert journalisten uit dorp om azc-bijeenkomst
ANP / Robin Utrecht

UPDATE In het Flevolandse dorp Luttelgeest zijn donderdagavond journalisten de toegang ontzegd tot een informatieavond over de mogelijke komst van een tweede asielzoekerscentrum. Sinds 17.00 uur tot middernacht gold er een noodverordening in een straal van vijf kilometer rond het dorp. Daarbij zijn ook journalisten uit het dorp geweerd en verwijderd, omdat alleen genodigden voor de bijeenkomst het gebied mochten betreden. Laatste wijziging: 29 januari 2016, 10:44

Volgens burgemeester Aucke van der Werff van Noordoostpolder, de gemeente waar Luttelgeest deel van uitmaakt, was de noodverordening nodig omdat informatieavonden in andere gemeenten uit de hand liepen. De pers was daarvan mede de oorzaak, aldus de burgervader in een verklaring.

Ook andere gemeenten, waaronder Geldermalsen en Kaatsheuvel, weerden eerder al journalisten bij bijeenkomsten over de opvang van asielzoekers. Naar aanleiding van soortgelijke acties in de Brabantse Heesch, stuurde het Nederlandse Genootschap van Hoofdredacteuren eerder deze week nog een brandbrief aan de gemeente Bernheze, waar Heesch onderdeel van uitmaakt.

Thomas Bruning van de NVJ: ‘Dit is het zoveelste incident waar de pers de toegang wordt geweigerd en zijn controlerende en verslaggevende taak niet kan doen.Met name de kwestie in Luttelgeest waar het paardenmiddel van een noodverordening van stal werd gehaald en journalisten in een straal van 5(!) km rond de bijeenkomst werden weggestuurd, is echt alarmerend en een democratie onwaardig. De NVJ protesteert tegen deze gang van zaken en zal zo nodig juridische stappen overwegen om nieuwe verhinderingen van de pers te voorkomen.’

In een reactie op Twitter stelt Omroep Flevoland-directeur/hoofdredacteur Allard Berends overweegt aangifte te doen tegen de burgemeester van de gemeente Noordoostpolder, nadat zijn verslaggevers door politie uit het dorp werden geweerd. “Ergens ligt een grens en volgens mij zijn we die voorbij.”

Bekijk meer van

Luttelgeest Bernheze

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.