— dinsdag 16 augustus 2016, 15:18 | 0 reacties, praat mee

Burgemeester Noordoostpolder haalt bakzeil

Burgemeester Aucke van der Werff van Noordoostpolder erkent dat hij fout zat met het uitvaardigen van een noodverordening tijdens een informatie-avond op 28 januari over de komst van een asielzoekerscentrum in Luttelgeest. Daardoor werd onder andere een verslaggeefster van Omroep Flevoland weggestuurd. Formeel herroept Van der Werff zijn besluit en trekt de verordening in. De burgemeester doet dat na bezwaren van Omroep Flevoland en de NVJ en volgt daarmee het advies van de commissie bezwaarschriften.

De NVJ is tevreden. Algemeen secretaris Thomas Bruning: ‘De burgemeester erkent een grondrechtelijk onjuist besluit te hebben genomen en in vergelijkbare situaties in de toekomst de pers niet op soortgelijke wijze kan worden belet in het uitoefenen van haar werk op de openbare weg. Nu de burgemeester volledige schuld erkent, is er geen reden meer om verder te procederen’.

De burgemeester heeft voor de commissie bezwaarschriften betoogd dat hij nimmer een noodverordening heeft uitgevaardigd, maar de politie een concept heeft gebruikt dat ook op de website van de gemeente is verschenen. En omdat er geen besluit was, kon er ook niet worden geklaagd, in zijn ogen.

De commissie bezwaarschriften oordeelde dat zelfs als het om een concept gaat, het effect was dat het noodbevel wel als zodanig is uitgevoerd. En dus kan er worden geklaagd en zijn de bezwaren ook nog eens terecht.

In de ambtelijke voorbereiding op het besluit adviseert de gemeentesecretaris de burgemeester het advies van de commissie over te nemen.

Weliswaar zou de burgemeester vast kunnen houden aan zijn standpunt dat hij geen besluit heeft genomen, maar dat zou alleen maar leiden tot lange procedures.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.