— dinsdag 27 december 2016, 08:16 | 0 reacties, praat mee

‘Het wordt tijd dat de krant zich verzet’

Journalisten moeten niet afzijdig blijven in het debat over hun functioneren. Als politici de pers aanvallen, hun kwaliteit en betrouwbaarheid ter discussie stellen, moeten journalisten daar niet alleen over berichten, dat niet alleen onderzoeken maar ook in verzet komen tegen onjuiste beelden. Dat bepleit Annieke Kranenberg, ombudsvrouw van De Volkskrant.

In een uitgebreid betoog in de krant concludeert zij: ‘Het wordt tijd dat de krant zich verzet. Als journalistieke waakhond, die opkomt voor feiten, voor nuance, voor fundamentele rechten en voor de ‘verdrukten’ in de breedste zin van het woord. Die extreme opvattingen serieus neemt en waakt voor het normaliseren van het ontoelaatbare. Een krant die weet waar zij staat, weet zich geharnast tegen onterechte beschuldigingen. Het analyseren van onverdraagzaamheid is niet partijdig of elitair’.

Kranenberg: Net als Trump heeft Wilders zijn kanonnen op de pers gericht. ‘Mensen voelen zich niet meer vertegenwoordigd door al die wereldvreemde politici, rechters en journalisten die ons volk al zo lang schaden en ons land niet sterker maar alleen maar zwakker maken’, zei hij na zijn veroordeling.

Media zouden zich dit soort aanvallen niet moeten laten welgevallen. In het zwartste scenario worden de geesten rijp gemaakt om bepaalde media op enig moment uit te schakelen. In het mildste geval resoneert het in de samenleving: dé media zijn partijdig, ze verkondigen ‘ook maar een mening’.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.