website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

‘Het wordt tijd dat de krant zich verzet’

Dolf Rogmans — Geplaatst in Journalistiek op dinsdag 27 december 2016, 08:16

Nieuws

Journalisten moeten niet afzijdig blijven in het debat over hun functioneren. Als politici de pers aanvallen, hun kwaliteit en betrouwbaarheid ter discussie stellen, moeten journalisten daar niet alleen over berichten, dat niet alleen onderzoeken maar ook in verzet komen tegen onjuiste beelden. Dat bepleit Annieke Kranenberg, ombudsvrouw van De Volkskrant.

In een uitgebreid betoog in de krant concludeert zij: ‘Het wordt tijd dat de krant zich verzet. Als journalistieke waakhond, die opkomt voor feiten, voor nuance, voor fundamentele rechten en voor de ‘verdrukten’ in de breedste zin van het woord. Die extreme opvattingen serieus neemt en waakt voor het normaliseren van het ontoelaatbare. Een krant die weet waar zij staat, weet zich geharnast tegen onterechte beschuldigingen. Het analyseren van onverdraagzaamheid is niet partijdig of elitair’.

Kranenberg: Net als Trump heeft Wilders zijn kanonnen op de pers gericht. ‘Mensen voelen zich niet meer vertegenwoordigd door al die wereldvreemde politici, rechters en journalisten die ons volk al zo lang schaden en ons land niet sterker maar alleen maar zwakker maken’, zei hij na zijn veroordeling.

Media zouden zich dit soort aanvallen niet moeten laten welgevallen. In het zwartste scenario worden de geesten rijp gemaakt om bepaalde media op enig moment uit te schakelen. In het mildste geval resoneert het in de samenleving: dé media zijn partijdig, ze verkondigen ‘ook maar een mening’.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.