Nieuwe wet bewaarplicht aangenomen in Duitsland

Het Duitse parlement heeft na een lang politiek gevecht over de privacy van burgers dan eindelijk een wet goedgekeurd waarmee wordt bepaald dat telecombedrijven telefoon- en internetgegevens tot tien weken moeten bewaren. In 2010 blokkeerde het Duitse Constitutionele Hof nog een wet waarmee zou worden bepaald dat gegevens tot zes maanden moesten worden bewaard. De wet moest worden herschreven.
In het kader van criminaliteitsbestrijding worden bedrijven nu verplicht om metadata over dataverkeer en de tijd en de duur van telefoongesprekken te bewaren, meldt Reuters. Locatiegegevens van mobiele telefoons mogen slechts vier weken worden vastgehouden. Verder wordt het telecom- en internetbedrijven verboden om de inhoud van berichten en telefoongesprekken op te slaan. Mailverkeer is uitgesloten in de nieuwe wet. De gegevens zullen worden opgeslagen in Duitsland.
Het verplicht bewaren van dit soort gegevens is omstreden in Europa. Vooral ook nadat duidelijk werd dat de Amerikaanse inlichtingedienst NSA op grote schaal spioneerde. Vorig jaar werd een Europese versie van de bewaarplicht onwettig verklaard. Daarna moest ook de Nederlandse overheid accepteren dat de bewaarplicht ook hier ongeldig was geworden. Er wordt nu gewerkt aan een nieuw wetsvoorstel.
Praat mee