banner festival 23

— vrijdag 16 oktober 2015, 14:49 | 0 reacties, praat mee

Nieuwe wet bewaarplicht aangenomen in Duitsland

Martin Bureau / AFP

Het Duitse parlement heeft na een lang politiek gevecht over de privacy van burgers dan eindelijk een wet goedgekeurd waarmee wordt bepaald dat telecombedrijven telefoon- en internetgegevens tot tien weken moeten bewaren. In 2010 blokkeerde het Duitse Constitutionele Hof nog een wet waarmee zou worden bepaald dat gegevens tot zes maanden moesten worden bewaard. De wet moest worden herschreven. Laatste wijziging: 19 oktober 2015, 11:29

In het kader van criminaliteitsbestrijding worden bedrijven nu verplicht om metadata over dataverkeer en de tijd en de duur van telefoongesprekken te bewaren, meldt Reuters. Locatiegegevens van mobiele telefoons mogen slechts vier weken worden vastgehouden. Verder wordt het telecom- en internetbedrijven verboden om de inhoud van berichten en telefoongesprekken op te slaan. Mailverkeer is uitgesloten in de nieuwe wet. De gegevens zullen worden opgeslagen in Duitsland.

Het verplicht bewaren van dit soort gegevens is omstreden in Europa. Vooral ook nadat duidelijk werd dat de Amerikaanse inlichtingedienst NSA op grote schaal spioneerde. Vorig jaar werd een Europese versie van de bewaarplicht onwettig verklaard. Daarna moest ook de Nederlandse overheid accepteren dat de bewaarplicht ook hier ongeldig was geworden. Er wordt nu gewerkt aan een nieuw wetsvoorstel.

Bekijk meer van

Duitsland

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.