— donderdag 19 december 2013, 09:04

Commissie wil NSA beperkingen opleggen

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA moet ophouden met het systematisch verzamelen van telefoongegevens van alle Amerikanen. Ook zou er meer toezicht moeten zijn op elke operatie die betrekking heeft op het bespioneren van buitenlandse leiders, waarbij ook moet worden gekeken naar diplomatieke en economische schade als de spionageoperatie onthuld zou worden. Dat zijn enkele van de 46 aanbevelingen die de presidentiële onderzoekscommissie presenteerde in het rapport 'Liberty and security in a chanching world' (.pdf) over de praktijken van geheime dienst NSA. De commissie vindt overigens niet dat de NSA in het geheel moet stoppen met het verzamelen van telefoon- en internetgegevens, maar wel dat er beter toezicht moet komen.

Saillant detail is dat diverse journalisten waren uitgenodigd om het ruim 300 pagina’s tellende rapport op een bepaalde tijd in ontvangst te nemen. Alleen journalisten van The Guardian, de Britse krant die als eerste over de surveillancepraktijken van de NSA publiceerde, was niet uitgenodigd. Er werden ook geen stukken uitgereikt onder embargo.

Deze week sprak ook een federale rechter zich uit over het vergaren van gegevens uit miljoenen telefoongesprekken door de NSA. Deze noemde de praktijken ‘zeer waarschijnlijk ongrondwettig’.

Het is nog maar de vraag hoeveel aanbevelingen ook uiteindelijk worden overgenomen. De Amerikaanse president Obama is niet verplicht de adviezen over te nemen. In januari maakt het Witte Huis bekend welke dat zullen zijn.

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft opgeroepen een einde te maken aan de afluisterpraktijken door geheime diensten. De 193 landen tellende vergadering is bezorgd over de gevolgen voor de mensenrechten van het massaal verzamelen van privégegevens van burgers en het bespioneren van buitenlandse leiders. De resolutie was opgesteld door Duitsland en Brazilië. De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Braziliaanse president Dilma Rousseff zijn beiden afgeluisterd door de Amerikaanse geheime dienst.

 

Bekijk meer van

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.