— dinsdag 2 maart 2010, 13:12 | 1 reactie, praat mee

Duitse bewaarplicht ongrondwettig

Het Duitse constitutionele hof heeft geoordeeld dat de wettelijke bewaarplicht voor telecommunicatiegegevens ongrondwettig is. In Duitsland worden sinds 2008 alle verkeersgegevens van telefoongesprekken en internetgebruik een half jaar opgeslagen. De gegevens moeten helpen om criminaliteit en terrorisme te bestrijden. De maatregel vloeit voort uit Europese regelgeving. Er was veel verzet tegen de bewaarplicht. Meer dan 35.000 mensen dienden een klacht in bij het constitutionele hof. Alle verzamelde gegevens moeten nu worden vernietigd en de betreffende wet moet worden herschreven. Overigens heeft Eurocommissaris Viviane Reding van Justitie onlangs aangegeven de Europese bewaarplicht te willen herkeuren. Meer bij Tweakers / BOF / Webwereld

Bekijk meer van

Europa

Praat mee

1 reactie

Kees Cornelder, 2 maart 2010, 14:04

Hehe, digi-junks in ambtenarendom en politiek hebben dus, althans vooralsnog (alleen?) in Duitsland, het deksel op de neus gekregen.
Jammer dat in dit land geen constitutioneel hof mag zijn trouwens, gelet op wat grondwettelijk zo is geregeld hier. Want dan zou elke digitale aanval vanuit de overheid op persoonsgegevens vermoedelijk ook afgestraft worden. Niet gaat dat hier maar zijn goodelijke gang: rekening rijden, OVchip, patiëntendossier etc.
Raar land toch.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.