— woensdag 30 september 2015, 16:41 | 0 reacties, praat mee

Nieuwe wetsvoorstel bewaarplicht vertraagd

Een nieuwe bewaarplicht voor telecomgegevens laat nog wat langer op zich wachten. Dat blijkt uit een brief die minister Ard van der Steur (Justitie) woensdag aan de Tweede Kamer stuurde. In die brief schrijft Van der Steur dat een wetsvoorstel voor de nieuwe bewaarplicht vertraging oploopt omdat een eerdere uitspraak van het Europees Hof nog bestudeerd moet worden.

Wanneer het vertraagde wetsvoorstel er wél komt, is nog niet bekend. Van der Steur schrijft dat het ‘binnenkort’ aan de Raad van State wordt voorgelegd voor advies.

In 2014 besloot het Hof dat de toen geldende bewaarplicht ongeldig was, omdat de bewaarplicht een te grote inbreuk deed op de privacy van burgers. In maart van dit jaar bleek dat ook de in Nederland geldende bewaarplicht ongeldig was omdat de politie met de wet gegevens op konden vragen zonder tussenkomst van de rechter.

Sinds vorig jaar werkt het kabinet aan een nieuwe bewaarplicht waarin extra waarborgen zijn opgenomen. Mocht het voorstel wet worden, dan zijn providers opnieuw verplicht gegevens over telefoonverkeer een jaar lang op te slaan. Gegevens over internetgedrag moeten dan ook bewaard worden, tot een maximale duur van zes maanden.

Het gaat bij de bewaarplicht onder meer om welke nummers met elkaar gebeld hebben en welke ip-adressen bij welke klanten horen. Ruwe locatiegegevens van mobiele telefoons werden onder de oude bewaarplicht ook opgeslagen. Zo’n bewaarplicht is volgens het kabinet een belangrijk middel om misdaad te bestrijden.

Meer bij NU.nl

Bekijk meer van

Bewaarplicht

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.