— donderdag 18 februari 2016, 15:54 | 0 reacties, praat mee

Nieuwe ronde in strijd voor open acces

Hoewel het wetenschappelijk uitgever Elsevier recent nog lukte een deal te sluiten met wetenschappelijke tijdschriften over open access, is de discussie over de vrije toegankelijkheid van gepubliceerde artikelen nog lang niet voorbij. Zo is daar piratensite Sci-Hub, die ook een duit in het zakje doet. De site is weer online nadat uitgevers vorig jaar via de rechter de site uit de lucht liet halen vanwege auteursrechtenschending.

De Russische neurowetenschapper Alexandra Elbakyan en oprichtster van piratensite Sci-Hub is van mening dat al het wetenschappelijk onderzoek voor iedereen beschikbaar moet zijn. Het wordt veelal betaald met publiek geld en abonnementen bij uitgevers zijn erg duur, terwijl de wetenschapper ook vaak nog moet betalen om opgenomen te worden in de prestigieuze bladen van de wetenschappelijke uitgeverijen. Wil je de artikelen lezen moet je vaak ook weer voor elk los artikel betalen.

Inmiddels zijn er sinds de lancering in 2011 op Sci-Hub 47 miljoen wetenschappelijke artikelen te lezen. De artikelen werden verzameld via wachtwoorden die wetenschappers beschikbaar stelden. De site overtreedt vrijwel zeker elke auteurswet, reden voor wetenschappelijk uitgever Elsevier om vorig jaar de strijd aan te gaan. Met succes. Een rechter oordeelde dat de site uit de lucht moest worden gehaald.

Maar sinds deze week is piratensite Sci-Hub weer online, onder een andere domeinnaam in een ander land. Volgens Trouw is de kans niet erg groot dat de wetenschappelijke uitgevers deze zaak op lange termijn zullen winnen. Eigenlijk is het verhaal vergelijkbaar met dat van de muziek- en filmindustrie. Ooit verdienden de platenmaatschappijen goud geld met de verkoop van CD’s. Totdat Napster ten tonele verscheen en de uitwisseling van gratis muziek tussen internetters faciliteerde. Hoewel de platenmaatschappijen er alles aan deden om de website uit de lucht te krijgen en te houden, bleven er nieuwe varianten op hetzelfde thema opduiken. The Pirate Bay ging een stap verder en maakte ook de uitwisseling van films en games mogelijk. Ook deze site werd voor de rechter gesleept. Inmiddels is er het Tor-netwerk waar volledig anoniem alles kan worden verhandeld. Plekken waar bestanden kunnen worden uitgewisseld zijn als onkruid, je kunt het op één plek uitroeien, maar dan steekt het op een andere plaats weer de kop op. Meer bij Vox

Bekijk meer van

Sci-Hub Elsevier

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.