— donderdag 21 september 2017, 08:55 | 0 reacties, praat mee

Niet iedereen blij met Leids mediafonds

De VVD in de Leidse gemeenteraad heeft grote moeite met het college-voorstel 250.000 euro per jaar uit te trekken voor een mediafonds. Margreet van Wijk van de VVD tegen over Binnenlands Bestuur: 'We gaan het voorstel beoordelen zoals het er nu ligt maar in zijn algemeenheid zijn wij hier erg kritisch over. De pers heeft een controlerende functie en wiens brood men eet, wiens woord men spreekt'.

De bedoeling van het fonds is om onderzoeken door lokale media financieel te ondersteunen. Doordat traditionele verdienmodellen van lokale media steeds meer onder druk komen te staan, hebben deze steeds minder armslag om gemeenten te controleren terwijl burgers sinds de decentralisaties in toenemende mate afhankelijk zijn van lokale overheden.

Het voorstel komt van D66-wethouder Robert Strijk. De D66-fractie in de raad wil voorlopig niet reageren op het idee. De SP in Leiden steunt het idee wel meteen. Media hebben het moeilijk en verdienen steun bij het zoeken naar nieuwe verdienmodellen, meent fractievoorzitter Julian van der Kraats.

Zowel D66, de VVD als de SP zitten in het college van waaruit het voorstel komt.

Het college van Leiden zet zijn plan voor een stimuleringsfonds door ondanks kritische geluiden van staatssecretaris Sander Dekker en de provincie Noord-Holland. Die zien geen rol voor gemeenten in het stimuleren van media-innovatie.

Nu ligt Leiden in Zuid-Holland, maar Commissaris van de Koning in Noord-Holland Johan Remkes reageerde op het idee het Leidse initiatief samen te voegen met een Haarlems idee.

In de Leidse gemeenteraad heeft D66 12 zetels, de PvdA, SP en de VVD alle drie 5, het CDA en GroenLinks 4, Leefbaar Leiden 2, ChristenUnie en Partij voor de Dieren 1. D66, SP, PvdA en de VVD vormen samen het college.

Bekijk meer van

verdienmodellen Leiden

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.