— dinsdag 19 september 2017, 14:05 | 0 reacties, praat mee

Plannen voor Leids Mediafonds steeds concreter

De gemeentevlag van Leiden, de stad waar plannen voor een lokaal journalistiek fonds steeds concreter worden.

Na enige tijd voor onderzoek wil het Leidse college definitief graag een stimuleringsfonds voor de lokale journalistiek. Er is een kwart miljoen euro gereserveerd voor het aanjagen van lokale nieuwsinitiatieven en behoud van een pluriform lokaal medialandschap. "De gemeenteraad is aan zet", stelt het college.

Volgens het college is het zaak een Mediafonds “zeker drie tot vier jaar de kans te geven alvorens het te evalueren”. De Leidense gemeentraad zou dan ook voor de tijd na de start in 2018 middelen moeten reserveren voor het fonds. “Een en ander mede afhankelijk van de financiering van eventuele andere partijen”, aldus de initiatiefnemers. In eerste instantie is 250.000 euro gereserveerd.

Bezuinigingen bij mediabedrijven hebben tot gevolg dat er steeds minder journalisten beschikbaar zijn om lokaal (gemeente)nieuws te verslaan. “Hoe beter inwoners, ondernemers en instellingen geïnformeerd zijn over wat er lokaal speelt, hoe meer zij ook zullen participeren en zich zullen inzetten voor de stad”, zegt Robert Strijk, wethouder media en communicatie.

Onderzoek naar het journalistieke medialandschap in Leiden bracht wel diverse initiatieven aan het licht, maar volgens de onderzoekers was kenmerkten die zich in vergelijking met andere gemeenten door veel eenvoudige nieuwsberichten en weinig verdieping. Een fonds zou een kwaliteitsimpuls moeten geven.

In november buigt de raad zich over de volgende stap in het proces voor een Leids Mediafonds. Meer bij de Gemeente Leiden

Bekijk meer van

verdienmodellen Leiden

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.