— dinsdag 30 april 2019, 13:16 | 0 reacties, praat mee

Nederlandse regering financierde boek over moord op IKON-journalisten

1982: Herdenkingskruizen op het Museumplein in Amsterdam voor de vier vermoorde IKON-journalisten - © ANP

UPDATE De Nederlandse regering heeft de publicatie van een boek over de moord op de IKON-journalisten gefinancierd, met als doel bekendheid van de zaak in El Salvador te bevorderen. Laatste wijziging: 30 april 2019, 13:24

Dat blijkt uit een brief van minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok, mede namens het ministerie van Justitie en Veiligheid. Blok beschrijft daarin de voortgang van het onderzoek naar aanleiding van het bericht dat de verblijfplaats van de opdrachtgever van de moord op de IKON-journalisten is ontdekt door Zembla.

De Kamer wilde dat het kabinet in actie kwam om de kolonel Reyes Mena uit El Salvador te vervolgen. Hij zou in de jaren tachtig opdracht hebben gegeven om de vier IKON-journalisten, Koos Koster, Jan Kuiper, Joop Willemsen en Hans ter Laag, te vermoorden.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de afgelopen periode actief en via meerdere kanalen contact onderhouden met de Salvadoraanse overheid over deze kwestie.

Ten aanzien van het onderzoek van het Nederlandse Openbaar Ministerie geldt dat er op dit moment geen informatie wordt verstrekt om het proces niet te verstoren, schrijft Blok.

UPDATE In een eerdere versie van dit bericht schreven we dat volgens Blok de programmamakers van Zembla hun informatie over de zaak hebben gedeeld met de Salvadoraanse regering. Zembla heeft telefonisch laten weten dat daar niets van klopt. Hoe die informatie dan in de Kamerbrief terecht is gekomen is Zembla een raadsel. Ze wachten nog op opheldering van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.