— maandag 29 augustus 2016, 09:40 | 0 reacties, praat mee

CPJ: cultuur van straffeloosheid in India

Collega's van de vermoorde journalist Jyotirmoy Dey demonstreerden in 2011 tegen de cultuur van straffeloosheid in India | EPA

De Indiase pers is kwetsbaar door een cultuur van straffeloosheid bij geweld en moorden, meldt Het Newyorkse Comité ter Bescherming van Journaliten (CPJ) in een vandaag uitgebracht rapport 'Dangerous pursuit: in India, journalists who cover corruption may pay with their lives'.

Uit onderzoek blijkt dat daders van moorden op journalisten niet of nauwelijks voor de rechter verschijnen, omdat er bijna geen onderzoek naar wordt gedaan. Vooral lokale journalisten die berichten over corruptie lopen het meeste risico om aangevallen te worden. De terughoudenheid van de regionale autoriteiten om die zaken uitgebreid te onderzoeken en de daders voor de rechter te brengen creëren een gevaarlijk klimaat voor de pers in het land. CPJ dringt dan ook aan op landelijke wetgeving om er voor te zorgen dat regionale overheden meer doen om de daders te achterhalen.

Volgens het CPJ zijn sinds 1992 27 journalisten vermoord en geen van de daders is voor de rechter verschenen.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.