— dinsdag 25 september 2018, 08:39 | 0 reacties, praat mee

Kamer wil actie kabinet tegen verdachte moord IKON-journalisten

De Tweede Kamer wil dat het kabinet in actie komt om de 79-jarige kolonel Reyes Mena uit El Salvador te vervolgen. De kolonel heeft in de jaren tachtig de opdracht gegeven om vier Nederlandse IKON-journalisten te vermoorden.

De IKON-journalisten Koos Koster, Jan Kuiper, Joop Willemsen en Hans ter Laag maakten in 1982 een reportage over de gewelddadige burgeroorlog in El Salvador. Ze liepen in een hinderlaag van het Salvadoraanse leger en worden doodgeschoten.

Een commissie van de Verenigde Naties in 1993 tot de conclusie dat kolonel Reyes Mena verantwoordelijk is voor die gebeurtenis. Televisieprogramma Zembla ontdekte zijn verblijfplaats. De inmiddels 79-jarige Reyes Mena blijkt sinds 1984 in de Verenigde Staten te wonen.

Verschillende partijen in de Kamer willen dat het kabinet zorgt voor gerechtigheid. “We willen dat hij zo snel mogelijk wordt berecht en wij gaan ervan uit dat de lokale autoriteiten hem zullen oppakken”, zegt VVD-kamerlid Sven Koopmans.

D66 wil de kwestie in het vragenuurtje bespreken. “Wereldwijd staat de persvrijheid meer en meer onder druk. Daarom moeten we ervoor zorgen dat de trend van straffeloosheid wordt gekeerd”, zegt D66-kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. “Ik roep het kabinet op om alles te doen wat mogelijk is deze verdachte alsnog voor de rechtbank te krijgen. Of dat nu in El Salvador, de VS of in Nederland is.”

Oppositiepartij GroenLinks wil dat de kolonel ‘zijn gerechte straf’ krijgt, maar wil ook weten of het kabinet genoeg gedaan heeft. “Dat het Zembla gelukt is de dader te vinden via de social media van zijn dochters roept vragen op. Is er voldoende aan opsporing gedaan? Wat kan er nog? We horen graag van minister Grapperhaus hoe dit zit”, zegt GroenLinks-kamerlid Kathalijne Buitenweg.

In de ZEMBLA-aflevering van maandag confronteert het actualiteitenprogramma Reyes Mena met de kwestie. “De zaak is al onderzocht, ik ben nooit aangeklaagd. Jullie zijn een onderdeel van een communistisch plan om wraak te nemen”, antwoordt hij.

Onderzoeksjournalist Jos van Dongen van ZEMBLA meldde maandag bij Nieuwsuur dat het Openbaar Ministerie tegen hem heeft gezegd al 5 jaar onderzoek te doen naar de mogelijkheid de verdachte te berechten. Verdere details zijn niet gegeven.

Een woordvoerder van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie bevestigt tegenover Nieuwsuur dat er inderdaad sinds 2013 een strafrechtelijk onderzoek loopt.

Meer bij de NOS en RTL.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.