— donderdag 8 augustus 2019, 12:44 | 0 reacties, praat mee

Nederlandse fotograaf doet aangifte tegen Facebook om fotocensuur

Een van Heslenfelds reportagefoto's uit Namibië die Facebooks ongepast vond | Thijs Heslenfeld

Reisfotograaf Thijs Heslenfeld heeft aangifte gedaan tegen Facebook, vanwege het fotobeleid van het platform. Volgens Heslenfeld is het beleid discriminerend en een onrechtmatige beperking van de vrijheid van meningsuiting.

Foto’s van Heslenfeld en collega’s zijn met regelmaat verwijderd. Zijn account werd meerdere keren en soms dagenlang geblokkeerd, vanwege materiaal dat in strijd zou zijn met Facebooks “richtlijnen voor naaktbeelden of seksuele handelingen”.

Werk dat Helsenfeld maakte van de Himba-stam, waar vrouwen geen bovenkleding dragen, werd op Facebook geweerd.

In zijn aangifte [.pdf]betoogt de fotograaf (zelf jurist, red.): “Deze westerse benadering van het begrip nudity slaat de plank in het geval van de Himba volledig mis: traditioneel is hun bovenlijf nu juist niet bedekt. Ze zijn dus niet naakt in de betekenis die Facebook aan dat woord geeft; ze zijn gewoon zichzelf. Het beleid van Facebook maakt het de facto onmogelijk voor Himba-vrouwen om zichzelf op het platform aan de wereld te tonen, of - zoals in dit geval - voor aangever om de wereld te tonen hoe het leven van de Himba er uitziet. Himba-vrouwen worden dus anders behandeld dan andere vrouwen. Facebook discrimineert.”

Facebook zegt nog niet op de hoogte te zijn van Heslenfelds aangifte en kan daar niet op reageren. “Net als bij kunst zullen mensen altijd van mening verschillen over wat wel en niet geschikt is om te publiceren op een platform zoals Facebook. We weten dat sommige mensen het niet eens zijn met onze positie - en we respecteren dat. Het is erg belangrijk voor ons om deze vraagstukken bespreekbaar te maken en van mensen te horen wat hun opvattingen zijn”, aldus hoofd communicatie Tineke Meijerman van Facebook Benelux in een reactie.

Het beleid rond naakt op Facebook is wereldwijd hetzelfde, wat voor meer liberale landen als Nederland puriteins mag overkomen, maar een werkbare middenweg is, aldus Meijerman. Uitzonderingen worden mede bepaald door lokale wetgeving, zoals bijvoorbeeld strikte wetgeving in Duitsland rond holocaust(ontkenning) en nazi-iconografie. Facebook ziet daarom een rol voor overheden in het scheppen van kaders van het (on)toelaatbare.

Heslenfeld is van mening dat de handelwijze van Facebook strijdig is met de Grondwet, het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en het Wetboek van Strafrecht. Hij schreef eerder over het belang van de onschuldpresumptie, een grondbeginsel dat onder druk staat als fotografen en kunstenaars in hun achterhoofd moeten houden dat werk voor sommigen misschien een aanstootgevend of seksueel component kan hebben.

“Ik voel dat nu soms zelf al als ik op de ontspanknop druk. Ergo: op deze manier sturen de Facebooks van deze wereld ons in een richting waarvan zij oordelen dat deze gewenst is”, aldus Heslenfeld.

Het zou de eerste keer zijn dat Facebook via het strafrecht verantwoording moet afleggen over het fotobeleid. Meestal leidt een gewiste foto of kunstwerk tot excuses achteraf. Vorige week hief het een blokkade op van het Nederlands Fotomuseum, uitgelokt door een foto van iconisch fotograaf Ed van der Elsken. Dat zou door een bug zijn gekomen.

Facebook schikte onlangs een zaak rond een 153-jaar oud schilderij, dat blijkbaar nog altijd weet te shockeren.

Bekijk meer van

Thijs Heslenfeld Facebook

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.