— vrijdag 2 augustus 2019, 10:43 | 0 reacties, praat mee

Facebook heft blokkade van het Fotomuseum op

De betreffende foto: Bij de Inland Sea, Japan, 1960 - © Ed van der Elsken / Nederlands Fotomuseum

UPDATE Facebook heeft de blokkade van de Facebookpagina van het Nederlands Fotomuseum ongedaan gemaakt. De pagina was donderdag geblokkeerd, omdat het museum een foto van de bekende fotograaf Ed van der Elsken had geplaatst. Op de foto is een naakte vrouw te zien.

Het is bekend dat Facebook blootfoto’s in sommige gevallen verwijdert, als ze als aanstootgevend worden beschouwd. Op de foto Bij de Inland Sea uit 1960 is de naakte vrouw onder een open raam te zien.

Directeur Birgit Donker sprak haar verontwaardiging uit: “Ed van der Elsken is een van de beroemdste Nederlandse fotografen en wordt wereldwijd gewaardeerd om zijn directe, onconventionele en persoonlijke stijl. Hij wist als geen ander de Zeitgeist van de jaren ’60 en ‘70 te vangen. Bloot maakte onherroepelijk een onderdeel uit van deze tijd. Foto’s van zo’n groot fotograaf zouden nooit gecensureerd mogen worden op een platform als Facebook, zoals geen enkel ander kunstwerk geweerd zou mogen worden wegens naaktheid.”

Facebook kwam de afgelopen jaren wel vaker onder vuur te liggen vanwege het censureren of verwijderen van posts waar bloot in te zien was of wat verder in strijd werd geacht met de beleidsregels. Zo werd de iconische nieuwsfoto van het Vietnamese napalmmeisje verwijderd en censureerde het platform eerder ook een nieuwsfoto met een uitgemergeld Jemens meisjeOok een cover van De Groene werd gezien als ‘te bloot’ net als een 30.000 jaar oud beeldje.

Meestal zorgde de ophef over het verwijderen van bepaalde posts er ook weer voor dat Facebook het besluit terugdraaide. Zo ook nu. Donderdagavond is de Facebookpagina van het Nederlands Fotomuseum na een dag vol media aandacht weer online geplaatst, meldt het museum. Volgens Facebook was een bug de oorzaak van het offline halen. In een reactie erkent Facebook dat voor naakt in kunst een uitzondering wordt gemaakt en laat verder weten dat ‘net als bij kunst mensen altijd van mening zullen verschillen over wat wel en niet geschikt is om te publiceren op een platform zoals Facebook.  Meer bij Fotomuseum / II

Artikel geplaatst op 1 aug 13.52 uur.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl
020-30 39 750

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

Karen Bais
020-30 39 756

Sofia van Wijk
020-30 39 711

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.