— donderdag 8 augustus 2019, 10:00 | 0 reacties, praat mee

Facebook schikt zaak rond censuur met donatie aan kunstenaarscollectief

Museummedewerkers hangen L'Origine du Monde aan de wand. Zelfs na 153 jaar zorgt het schilderij nog voor ophef. | AFP

Facebook heeft een al jaren slepend juridisch conflict rond een schilderij uit 1866 gesust met een onbekend geldbedrag. Een Franse docent klaagde het netwerk aan, toen zijn account werd gesloten, kort nadat hij een foto van Gustave Courbets schilderij L’origine du Monde postte.

Hij deed dat om volgers te wijzen op een programma over Courbet op de Franse televisie. Kort daarop werd zijn account gesloten.

NRC meldt dat een Franse groep straatkunstenaars nu een geldbedrag heeft gekregen. De docent zelf krijgt geen schadevergoeding. Eerder oordeelde een rechter dat er onvoldoende bewijs was dat het Courbet-schilderij de directe aanleiding voor het opheffen van het account was.

Met de donatie aan de straatkunstenaars is de juridische strijd ten einde.

Facebook heeft een moeizame verstandhouding met naakt in kunst en fotografie. Nederlandse media liepen in het verleden regelmatig tegen de preutse limieten aan, vanwege covers of illustraties bij artikelen en columns.

Vorig jaar onderdrukte het platform een indringende foto van de hongersnood in Jemen - ophef leidde ook hier weer tot excuses en de toezegging het beter te zullen doen. Tijdschrift Playboy vertrok vanwege deze ‘repressie’ van Facebook, maar is nog wel actief op Instagram, waar naaktheid overigens even problematisch is.

Andere platformen missen ook oog voor nuance: zo ging het Regionaal Archief Alkmaar op YouTube een tijdje volledig op zwart, omdat het materiaal uit oorlogstijd publiceert. Dat zou haatzaaien zijn.

Eerder dit jaar greep YouTube om diezelfde reden naar het middel van demonetizing van mogelijk aanstootgevend videomateriaal, waardoor freelance documentairemakers een belangrijk deel van hun inkomen verliezen.

Bekijk meer van

Frankrijk Facebook

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.