Facebook schikt zaak rond censuur met donatie aan kunstenaarscollectief

Facebook heeft een al jaren slepend juridisch conflict rond een schilderij uit 1866 gesust met een onbekend geldbedrag. Een Franse docent klaagde het netwerk aan, toen zijn account werd gesloten, kort nadat hij een foto van Gustave Courbets schilderij L’origine du Monde postte.
Hij deed dat om volgers te wijzen op een programma over Courbet op de Franse televisie. Kort daarop werd zijn account gesloten.
NRC meldt dat een Franse groep straatkunstenaars nu een geldbedrag heeft gekregen. De docent zelf krijgt geen schadevergoeding. Eerder oordeelde een rechter dat er onvoldoende bewijs was dat het Courbet-schilderij de directe aanleiding voor het opheffen van het account was.
Met de donatie aan de straatkunstenaars is de juridische strijd ten einde.
Facebook heeft een moeizame verstandhouding met naakt in kunst en fotografie. Nederlandse media liepen in het verleden regelmatig tegen de preutse limieten aan, vanwege covers of illustraties bij artikelen en columns.
Vorig jaar onderdrukte het platform een indringende foto van de hongersnood in Jemen - ophef leidde ook hier weer tot excuses en de toezegging het beter te zullen doen. Tijdschrift Playboy vertrok vanwege deze ‘repressie’ van Facebook, maar is nog wel actief op Instagram, waar naaktheid overigens even problematisch is.
Andere platformen missen ook oog voor nuance: zo ging het Regionaal Archief Alkmaar op YouTube een tijdje volledig op zwart, omdat het materiaal uit oorlogstijd publiceert. Dat zou haatzaaien zijn.
Eerder dit jaar greep YouTube om diezelfde reden naar het middel van demonetizing van mogelijk aanstootgevend videomateriaal, waardoor freelance documentairemakers een belangrijk deel van hun inkomen verliezen.
Praat mee