— donderdag 27 mei 2021, 11:00 | 0 reacties, praat mee

Nederland, Duitsland en Frankrijk willen strengere regels voor ‘poortwachter’-techbedrijven

December 2020: een demonstrant met papier-maché hoofd van Facebook-baas Zuckerberg roept voor het kantoor van de Europese Commissie op tot strengere regelgeving voor techbedrijven | AFP

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) heeft samen met enkele Europese collega's een voorstel ingediend dat álle fusies en overnames door zogeheten digitale platforms met een poortwachterspositie aan goedkeuring vooraf onderwerpt. Laatste wijziging: 27 mei 2021, 11:07

Het voorstel van Keizer, de Duitse minister Peter Altmaier (Economie en Energie), de Franse minister Bruno Le Maire (Economie en Financiën) en staatssecretaris Cédric O (Digitalisering) haakt aan op voorstellen van de Europese Commissie rond de Digital Markets Act (DMA) van eind vorig jaar, waarin het concept van poortwachters werd gelanceerd.

Dat zijn online giganten waar je als gewone consument of bedrijf eigenlijk niet omheen kunt. Door alle overnames - ongeacht grootte - nader te bekijken, zou sluipende marktconcentratie vroeg kunnen worden gedetecteerd.

“Het gaat als eerste om de mogelijkheid om in aanvulling op de algemene verplichtingen in de DMA extra in te kunnen grijpen met maatregelen die alleen voor specifieke poortwachters gelden. Om te voorkomen dat poortwachters innovatieve startups blijven opkopen en daarmee toekomstige concurrenten uitschakelen, is het daarnaast van groot belang dat álle fusies en overnames door poortwachters door een EU-toezichthouder worden beoordeeld”, aldus een melding van Economische Zaken over het voorstel.

De voorstellen van Keizer, Altmaier, La Maire en O moeten worden gezien als versterking van de Commissie-voorstellen. “De effectiviteit zit in de combinatie van maatregelen voor alle poortwachters én een flexibele aanpak per geval door gericht in te grijpen bij de allergrootste spelers”, aldus Keizer.

In de voorstellen wordt gepleit voor een machtige centrale toezichthouder, maar met een duidelijke rol voor nationale toezichthouders rond mededinging.

“Omdat de DMA elementen van mededingingwetgeving heeft, is er minstens coördinatie en samenwerking met de nationale toezichthouders nodig”, aldus het voorstel. Bedrijven richten zich in eerste instantie namelijk meestal het eerst tot de nationale toezichthouder, stellen de vier.

Donderdag 27 mei spreken de betrokken EU-bewindspersonen in Brussel over dit onderwerp. Begin volgend jaar moeten de voorstellen zijn afgerond. Meer bij Rijksoverheid

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.