Nederland, Duitsland en Frankrijk willen strengere regels voor ‘poortwachter’-techbedrijven

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) heeft samen met enkele Europese collega's een voorstel ingediend dat álle fusies en overnames door zogeheten digitale platforms met een poortwachterspositie aan goedkeuring vooraf onderwerpt.
Het voorstel van Keizer, de Duitse minister Peter Altmaier (Economie en Energie), de Franse minister Bruno Le Maire (Economie en Financiën) en staatssecretaris Cédric O (Digitalisering) haakt aan op voorstellen van de Europese Commissie rond de Digital Markets Act (DMA) van eind vorig jaar, waarin het concept van poortwachters werd gelanceerd.
Dat zijn online giganten waar je als gewone consument of bedrijf eigenlijk niet omheen kunt. Door alle overnames - ongeacht grootte - nader te bekijken, zou sluipende marktconcentratie vroeg kunnen worden gedetecteerd.
“Het gaat als eerste om de mogelijkheid om in aanvulling op de algemene verplichtingen in de DMA extra in te kunnen grijpen met maatregelen die alleen voor specifieke poortwachters gelden. Om te voorkomen dat poortwachters innovatieve startups blijven opkopen en daarmee toekomstige concurrenten uitschakelen, is het daarnaast van groot belang dat álle fusies en overnames door poortwachters door een EU-toezichthouder worden beoordeeld”, aldus een melding van Economische Zaken over het voorstel.
De voorstellen van Keizer, Altmaier, La Maire en O moeten worden gezien als versterking van de Commissie-voorstellen. “De effectiviteit zit in de combinatie van maatregelen voor alle poortwachters én een flexibele aanpak per geval door gericht in te grijpen bij de allergrootste spelers”, aldus Keizer.
In de voorstellen wordt gepleit voor een machtige centrale toezichthouder, maar met een duidelijke rol voor nationale toezichthouders rond mededinging.
“Omdat de DMA elementen van mededingingwetgeving heeft, is er minstens coördinatie en samenwerking met de nationale toezichthouders nodig”, aldus het voorstel. Bedrijven richten zich in eerste instantie namelijk meestal het eerst tot de nationale toezichthouder, stellen de vier.
Donderdag 27 mei spreken de betrokken EU-bewindspersonen in Brussel over dit onderwerp. Begin volgend jaar moeten de voorstellen zijn afgerond. Meer bij Rijksoverheid
Praat mee