— dinsdag 21 november 2023, 12:03 | 1 reactie, praat mee

Ministerie VWS houdt zich stelselmatig niet aan de Wet open overheid

Portret van Ernst Kuipers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Zijn ministerie geeft geen interne concepten vrij - © Pim Ras

Het ministerie van Volksgezondheid houdt zich stelselmatig niet aan de Wet open overheid (Woo), door documenten bij voorbaat geheim te verklaren, dat meldt de Volskrant. Uit een werkinstructie blijkt dat interne conceptstukken "integraal geweigerd" worden, terwijl dat volgens meerdere experts in strijd is met de Woo. Laatste wijziging: 21 november 2023, 12:03

De Wet open overheid (Woo) heeft als doel om de overheid transparanter te maken en overheidsinformatie beter vindbaar. De wet laat ruimte om interne conceptdocumenten geheim te houden, maar dat zou wel moeten gebeuren op basis van een inhoudelijke afweging.

Uit de eigen werkinstructie, die de Volkskrant in handen heeft gekregen met een beroep op de Woo, blijkt dat interne conceptstukken van VWS hoe dan ook geheim blijven.

Ineke van Gent, voorzitter van het in 2020 door het kabinet ingestelde Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI) is op de hoogte van de VWS-werkinstructie en hekelt de daarin gekozen aanpak. “De Woo is zo niet bedoeld. Het is zeker niet in lijn met de wet. Zeker als conceptstukken zijn gedeeld met de ambtelijke en politieke top is het volstrekt logisch dat die openbaar worden gemaakt. Op die manier kan gecontroleerd worden hoe besluiten tot stand zijn gekomen. Het ministerie moet de werkwijze aanpassen en niet zo angstig zijn om informatie met het publiek te delen.”

De Woo ging in mei vorig jaar van kracht. Het verschil met eerdere wetgeving is dat de overheid volgens de Woo ook actief informatie openbaar moet maken.  Maar uit onderzoek van Centerdata bleek eerder al dat een meerderheid van journalisten niet tevreden is over de manier waarop de overheid toegang verleent tot informatie. Verzoeken worden traag afgehandeld en de actieve openbaarmaking, komt nauwelijks van de grond.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

photopress, 22 november 2023, 14:32

Een open overheid tja een Rutte dictatuur geeft zich ook niet zomaar gewonnen.
VWS zou daar maar eens achter aangaan ooit hoorde ik van iemand dat er miljarden zijn weggesluisd via deze club naar Joos mag het weten maar Rutte schijnt daarvan op de hoogte te zijn.
Met andere woorden ze hebben een hele brede reden om iets geheim te verklaren namelijk dat ze zelf grove fouten maken en dat onder de pet willen houden.
Dus ga vooral stemmen vandaag en oja zeker op die partij van die Ex premier Rutte die naar mijn inzien achter de schermen gewoon aan de leiding blijft.
Open Overheid laat me niet lachen zelfs journalisten en vooral Staats Omroep Nederland voor heen hete dat NOS weet de zittende macht op hun weken te bedienen.ik heb de hoop dan ook dat die wet eens letterlijk gehanteerd gaat worden en dat de.vuile was en de kopen gaan rollen voor die personen die dit met alle.middelen willen voorkomen dat de echte journalisten de waarheid boven de tafel krijgen .
Daar zijn ze dus bang voor net als die corona die Nederland onderleiding van twee later drie figuren miljarden hebben gekost.
En oja weet je nog.
Het is 3.jaar geleden dat.munn moeder overleed aan corona???? Een griepje dat wel erg besmettelijk was toch
Ook toen al werd ik wakker toen mijn werd verzocht om mijn moeder die in haar eigen ontlasting in bed lag zelf naar het ziekenhuis te brengen de dag er op werd me gevraagd om ze zelf op de brancard te leggen.
Tja vreemd genoeg leef ik nog steeds na 3 jaar en ben nooit!!!!!! Ziek geweest.
Dus ga vooral weer op die partijen stemmen die de doofpot gesloten willen houden.
Slaap verder collega’s als het je nu nog niet duidelijk is waarom ze sommige lees veel documenten geheim willen houden.verbeel je. Dat er straks een aantal van de regering achter de tralies belanden.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.