Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— vrijdag 27 oktober 2023, 14:47 | 0 reacties, praat mee

Journalisten niet tevreden over toegang tot overheidsinformatie

© ANP / Hollandse Hoogte / Inter Visual Studio

Een meerderheid van journalisten is niet tevreden over de manier waarop de overheid toegang verleent tot informatie. Dat besluit het onderzoeksinstituut Centerdata na een enquête onder 256 journalisten over hun ervaringen met de Wet open overheid (Woo). Van de ondervraagden zegt 57 procent ontevreden tot zeer ontevreden te zijn over de medewerking van de overheid bij de zoektocht naar publieke informatie. Laatste wijziging: 28 oktober 2023, 09:16

Een veel voorkomende klacht is dat het erg lang duurt voor een verzoek wordt afgehandeld. Bij meer dan de helft van de verzoeken die de ondervraagde journalisten hadden ingediend, verstreek de wettelijke termijn om een verzoek af te handelen, zonder dat een andere termijn werd afgesproken. Een meerderheid van de journalisten ging ervan uit dat die vertragingen politiek gemotiveerd en dus opzettelijk waren.

Als een verzoek tot informatie uiteindelijk geweigerd werd, kreeg de overgrote meerderheid van de ondervraagde journalisten te horen dat “uitzonderingsgronden” daar de reden voor waren. In dergelijke gevallen wordt een deel van de informatie onleesbaar gemaakt of kan een document volledig worden geweigerd.

Het onderzoek vond plaats in opdracht van het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI). De Woo heeft als doel om de overheid transparanter te maken en overheidsinformatie beter vindbaar.

De wet ging in mei vorig jaar van kracht en geldt als opvolger van de Wob (Wet openbaarheid van bestuur). Het belangrijkste verschil tussen de twee wetten is dat de overheid volgens de Woo ook actief informatie openbaar moet maken.

Bekijk meer van

Woo Wob

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.