banner festival 23

— dinsdag 23 juli 2019, 08:05 | 0 reacties, praat mee

Kartelwaakhond ACM staat prijsafspraken van zelfstandigen toe

© Roos Koole / ANP

Zelfstandigen zonder personeel (zzp) mogen van de ACM minimumuurtarieven met elkaar afspreken, of samen een collectieve arbeidsovereenkomst afsluiten. Laatste wijziging: 23 juli 2019, 13:36

Dat staat dinsdag in de ‘concept-Leidraad tariefafspraken zzp’ers’ van de Autoriteit Consument & Markt(ACM). Het document staat tot en met 9 september open voor consultatie.

Het is momenteel verboden voor zelfstandigen om collectieve prijsafspraken te maken, hierdoor ontstaat namelijk oneerlijke concurrentie, waardoor de prijzen voor consumenten hoger kunnen uitvallen. De leidraad moet zzp’ers laten zien welke ruimte ze volgens de mededingingswet hebben om wel prijsafspraken te maken.

Daarbij mogen zelfstandigen bijvoorbeeld onderling afspraken maken om het door het kabinet aangekondigde wettelijk minimumuurtarief van 16 euro al te waarborgen. Deze maatregel van het kabinet gaat in 2021 in. Vooruitlopend op de door het kabinet aangekondigde invoering in 2021 van een wettelijk minimumtarief voor zzp’ers, zal de ACM geen boetes meer opleggen aan zzp’ers die gezamenlijk dit minimumuurtarief gaan hanteren.

De ACM legt in de Leidraad verder uit dat zzp’ers die in een bedrijf ‘zij-aan-zij’ werken met één of meer werknemers en in de dagelijkse gang van zaken niet te onderscheiden zijn van die werknemers, voor dat werk geen ‘onderneming’ zijn in de zin van de Mededingingswet. Het kartelverbod geldt daarom niet voor deze zelfstandigen, aldus de ACM.

Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de ACM: “Wij willen markten goed laten werken voor mensen en bedrijven. Markten werken niet goed als zzp’ers door lage uurtarieven onder het bestaansminimum komen.”

Lees ook:
Slob wijst naar journalistieke sector voor verbetering inkomen zzp’ers (11 juli 2019)
Overheid wil minimum-uurtarief zzp’ers in 2021, vakbonden zijn kritisch (21 juni 2019)
Freelancers werken onder het minimumloon en - tegen beter weten in - soms zelfs voor niets (20 juni 2019)
ZZP Nederland positief over basisverzekering arbeidsongeschiktheid (13 mei 2019)
‘Sociale zekerheid voor zzp’er zonder verplichte AOV’ (10 mei 2019)
Is de ZZP’er straks de sjaak? (26 februari 2019)

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.