training eu starters

— dinsdag 14 april 2020, 08:47 | 0 reacties, praat mee

Meerdere brandstichtingen bij zendmasten in Nederland

De bekabeling van een zendmast voor mobiele netwerken is zwaar beschadigd geraakt door brand | Rob Engelaar / ANP

De afgelopen dagen waren er meerdere branden bij zendmasten. Vannacht was het raak bij Almere, daar ging het om twee zendmasten waar brand bij was. De politie onderzoekt de zaak. Het is niet duidelijk of ze zijn aangestoken. Een groeiend aantal mensen gelooft dat er een link is tussen het snelle 5G-internet en corona, ook al is daar geen enkel bewijs voor. Laatste wijziging: 15 april 2020, 09:47

Zaterdag was er brand bij een kast van een zendmast in Tilburg. Eerder had er in het Brabantse Oudenbosch brand gewoed in twee zendmasten, waarbij het volgens de politie vermoedelijk om brandstichting ging. Ook bij twee zendmasten in het Brabantse Veldhoven heeft brand gewoed. In Groningen werd geprobeerd brand te stichten in een zendmast.

Er is inmiddels meerdere malen aangifte gedaan van brandstichtingen in zendmasten in Liessel, Beesd, Rotterdam en Nuenen. Monet, die namens telecomproviders met gemeenten overlegt over de locatie van nieuwe masten, schat dat de schade van die branden in de tonnen loopt.

Complottheorieën 
De branden volgen korte tijd na een aantal brandstichtingen in het Verenigd Koninkrijk. Begin april geleden werden daar in diverse plaatsen zendmasten in brand gestoken. De brandstichting volgde na de verspreiding van online nepnieuws, waarin een link tussen 5G-straling en het coronavirus wordt gelegd. Tot dusver gaat het om zeker twintig branden bij masten. Videoplatform YouTube kwam naar aanleiding van die branden vorige week met de maatregel dat video’s met complottheorieën over 5G-technologie die verbanden leggen met het coronavirus verwijderd worden.

Ook in Nederland gaan dergelijke berichten rond, die zogenaamd afkomstig zouden zijn van Nederlandse nieuwsmedia, meldt Nieuwscheckers.

Dagblad van het Noorden meldde vorige week dat er een man is aangehouden bij de vernieling van een hek rond vliegbasis Leeuwarden. Hij verklaarde dat hij de 5G-netwerkpalen op de basis wilde verwijderen.

Problemen voor hulpdiensten
De NCTV noemt de sabotage van de masten “een zorgelijke ontwikkeling”. Het gevolg van zo’n brand is dat er tijdelijk geen telefonisch bereik is een gebied van vijf kilometer rondom de mast. Ook het noodnummer 112 kan niet worden gebeld. Ook een mast die uitsluitend wordt gebruikt voor communicatie tussen hulpdiensten, stond afgelopen week in brand.

Minister Grapperhaus spreekt van een “aanval op onze hulpdiensten en daarmee onze samenleving”. Hij noemt het “levensgevaarlijk” dat zendmasten in brand worden gestoken omdat de masten “vitaal” zijn voor de hulpdiensten.

Of de branden in Nederland ook te maken hebben met de complottheorieën is niet duidelijk. Alleen bij de zendmast in Deurne stond “Fuck 5G” geschreven.

Meer bij NOS I / II / III / RTL I / II / III / Meer bij De Telegraaf

Lees ook:
Ook in Nederland brand in zendmast (7 april 2020)
YouTube verwijdert video’s met complottheorieën over 5G en het coronavirus (6 april 2020)

Bekijk meer van

corona 5G

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.