banner anp

— maandag 6 april 2020, 08:50 | 0 reacties, praat mee

YouTube verwijdert video’s met complottheorieën over 5G en het coronavirus

Een oudere zendmast krijgt een update om het 5G-netwerk aan te kunnen - © George Frey / AFP

YouTube gaat video's met complottheorieën over 5G-technologie die verbanden leggen met het coronavirus verwijderen, schrijft de Britse krant The Guardian. De maatregel volgt nadat meerdere zendmasten in Groot-Brittannië vrijdagavond in brand werden gestoken.

Meerdere zendmasten in Birmingham, Liverpool en Melling in brand gestoken meldt de BBC. De brandstichting volgt na de verspreiding van online nepnieuws, waarin een link tussen 5G-straling en het coronavirus wordt gelegd. Het is niet duidelijk wat de schade aan de masten is.

Voor de uitrol van het 5G-netwerk worden nieuwe zendmasten geplaatst of krijgen oudere zendmasten een update. Critici zijn bang dat de straling van de masten schade aan de gezondheid toebrengt. Onderzoek heeft uitgewezen dat de straling onder de aanbevolen limiet van de Europese Unie blijft.

YouTube gaat nu dus video’s met complottheorieën over 5G die een link leggen met het coronavirus verwijderen. Het videoplatform stopt echter niet met het verwijderen van alle complottheorieën over 5G. YouTube zal alleen actief video’s verwijderen die in strijd zijn met het beleid. Video’s met complottheorieën over 5G-netwerken, zonder het coronavirus te noemen, zijn nog steeds toegestaan, al worden het grensgevallen genoemd. Wel beveelt YouTube deze video’s minder aan.

“We hebben ook duidelijke beleidsregels die video’s verbieden waarin medisch ongefundeerde methoden worden gepromoot om het coronavirus te voorkomen in plaats van dat medische behandeling wordt aangevraagd, en we verwijderen snel video’s die dit beleid schenden wanneer ze worden gemeld”, aldus een woordvoerder van YouTube. Meer bij The Guardian / BBC

Bekijk meer van

YouTube Nepnieuws coronavirus 5G

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.