data als kans

— dinsdag 28 april 2020, 08:21 | 0 reacties, praat mee

Al ruim twintig keer brand in zendmast, twee verdachten aangehouden

© George Frey / AFP

Afgelopen weekend brak er opnieuw brand uit bij zendmasten. Het gaat om een zendmast in een bosgebied bij Swifterbant in Flevoland en een in Waddinxveen. In totaal is er nu al 22 keer brand uitgebroken bij een zendmast, meldt NU.nl. Er is inmiddels wel een tweede aanhouding verricht. Laatste wijziging: 28 april 2020, 14:29

Bij de zendmast in Swifterbant is nog niet duidelijk of het om brandstichting gaat. De politie doet onderzoek. Bij de zendmast in Waddingxveen vond de brandweer aanwijzingen voor brandstichting.

De brandweer noemt het in brand steken van de zendmasten “zorgelijk en onacceptabel. De eventuele impact van de uitval van de zendmasten kan groot zijn. Het kan bijvoorbeeld gevolgen hebben voor de dekking van het telefoonnetwerk en daardoor voor de bereikbaarheid van de hulpdiensten.”

Vorige week zijn twee verdachten opgepakt van eerdere brandstichtingen in zendmasten. Vrijdag werd een 24-jarige man uit Dronten aangehouden. De politie onderzoekt of hij bij meer branden betrokken is geweest. Afgelopen donderdag werd een 34-jarige verdachte in Groningen opgepakt voor de brandstichting bij een zendmast aan de Koningsweg in Groningen.

Mogelijk hebben de brandstichtingen te maken met protest van sommigen tegen de uitrol van het 5G-netwerk. Actievoerders vrezen dat de straling van antennes slecht is voor gezondheid en milieu. Hiervoor bestaat overigens geen enkel bewijs. Ook worden op sociale media complottheorieën gedeeld over een verband tussen de uitrol van 5G en het coronavirus. Meer bij Dagblad van het Noorden / RTL Nieuws / AD / NU.nl

Bekijk meer van

corona 5G

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.