Meer bescherming voor klokkenluiders door Europese richtlijn; experts vrezen verwarring

De Europese Unie verplicht de invoering van een nieuwe richtlijn voor de omgang met klokkenluiders, die hen meer bescherming moet bieden tegen repercussies op de werkvloer, meldt Het Financieele Dagblad. Bedrijven met vijftig of meer werknemers moeten bovendien een structuur opzetten waarbinnen werknemers misstanden over fraude, corruptie en het niet-naleven van EU-regels kunnen melden.
De richtlijn werd in maart 2019 aangenomen. Belanghebbende organisaties vrezen dat er straks verwarrende nationale en Europese klokkenluiderskanalen naast elkaar gaan bestaan. Het ministerie van Binnenlandse Zaken is daar niet bang voor: volgens een woordvoerder in het FD hoeft de klokkenluider die keuze niet te maken, maar de autoriteit die zich met behandeling van de melding bezig gaat houden.
Onder de nieuwe regels mag een werkgever een klokkenluider niet ontslaan; de bewijslast dat een eventueel ontslag niet samenhangt met een melding komt bij de werkgever te liggen. Gisteren was daar nog ophef over, met betrekking tot een ontslagzaak rond een klokkenluider bij de Nederlandse ambassade in Nigeria.
De nieuwe richtlijn moet over een jaar ingevoerd zijn. Meer bij het FD
Praat mee