— maandag 3 juli 2017, 09:16 | 0 reacties, praat mee

Lidstaten Raad van Europa moeten klokkenluiders beschermen

© Robin Utrecht / ANP

De Raad van Europa heeft een resolutie aangenomen en aanbevelingen gedaan waarbij lidstaten worden opgeroepen adequate bescherming te bieden aan klokkenluiders. De Europese Federatie van Journalisten (EFJ) verwelkomt de stap.

Concreet roept de resolutie lidstaten op om het ‘recht op klokkenluiden’ te erkennen in die gevallen waar informatie ter goeder trouw wordt geopenbaard en het algemeen belang dient. Verder noemt de Raad het van belang het ‘recht op klokkenluiden’ te definiëren als een objectief criterium waarvoor klokkenluiders niet strafrechtelijk worden vervolgd.

Er zou verder op landelijk niveau een meldpunt komen waar klokkenluiders vertrouwelijk en anoniem informatie kunnen geven. Daarnaast moet onderzocht worden of parlementaire onderzoekscommissies of nationale ombudsmannen daarbij betrokken kunnen worden. In de aanbeveling roept de Raad van Europa ook op tot het beoordelen van de al bestaande wettelijke landelijke bepalingen inzake bescherming van klokkenluiders of deze overeenkomt met die van de Raad.

In Nederland is vorig jaar de wet Huis voor klokkenluiders van start gegaan, die rechtsbescherming biedt aan alle klokkenluiders in Nederland. Daar zijn in het eerste jaar van het bestaan al meer meldingen binnengekomen dan verwacht.Meer bij Ifex

Bekijk meer van

Raad van Europa Klokkenluiden

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.