— woensdag 11 december 2019, 09:42 | 0 reacties, praat mee

Klokkenluider Tesla kreeg politiebezoek na verzonnen dreigement

Een Tesla-showroom in Berlijn. Het bedrijf bouwt daar binnenkort een nieuwe fabriek | Jens Schlueter / EPA

Uit een recent vrijgegeven politierapport blijkt dat een klokkenluider die werkte voor autofabrikant Tesla is ontkomen aan een potentieel dodelijke confrontatie met de politie. Iemand tipte de politie dat de net ontslagen Martin Tripp zwaarbewapend was en van plan was de Tesla-fabriek binnen te dringen. Laatste wijziging: 11 december 2019, 09:55

Het dreigement was niet waar, maar de Amerikaanse politie neemt zulke meldingen altijd serieus. De term voor deze uitlokking van massale politie-inzet is swatting - een verwijzing naar de speciale eenheden die zulke meldingen afhandelen. Inzet van special weapons and tactics-teams (SWAT) heeft meerdere keren tot onschuldige doden geleid.

Klokkenluider Tripp had vorig jaar onder meer zorgen geuit over zogeheten thermal runaway in bepaalde batterijen die Tesla gebruikt. De intern geuite zorgen werden volgens Tripp genegeerd, waarop hij besloot klokkenluider te worden. Hij nam onder meer contact op met uitgaven Business Insider, The Guardian en de Washington Post.

Tripp werd op 15 juni 2018 ontslagen. Op 20 juni werd bij de politie gemeld dat er dreigementen waren gedaan om een Tesla-fabriek aan te vallen, onder meer bevestigd door topman Elon Musk in een mail aan The Guardian.

Tripp zou volgens Tesla zijn ontslagen vanwege diefstal en het wijzigen van informatie in computersystemen. Dat het swatten voor Tripp zonder ernstige gevolgen bleef, is te danken aan het kalme optreden van de politie. Het politieverslag over de melding, dat vorige maand ontzegeld werd, is gedetailleerd en lezenswaardig.

Tesla is vanwege het klokkenluiden een rechtszaak tegen Tripp gestart, met een forse schadevergoeding als inzet. Topman Elon Musk wil in die zaak niet zelf getuigen, omdat hij volgens eigen zeggen te druk is met andere bedrijven.

 

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.