word studentlid

— woensdag 25 november 2020, 09:30 | 0 reacties, praat mee

FNV boos over weigering Blok uitspraak ontslagen klokkenluider te erkennen

FNV boos over weigering Blok uitspraak ontslagen klokkenluider te erkennen
Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok. De FNV is boos over diens weigering het oordeel van de kantonrechter te accepteren. | Remko de Waal / ANP

Vakbond FNV heeft via een brandbrief aan minister van Buitenlandse Zaken Blok en minister van Binnenlandse Zaken Ollongren hun onvrede geuit over uitspraken van Blok over een ontslagen klokkenluider. Laatste wijziging: 26 november 2020, 09:08

De klokkenluider werkte op de ambassade van Nigeria. De ambassadeur lekte vertrouwelijke informatie over een omvangrijk corruptieonderzoek naar Shell. Daarop deed de werknemer een integriteitsmelding.

De werknemer werd ontslagen, maar de kantonrechter oordeelde in september dat dit een gevolg was van de klokkenluidersmelding rondom de integriteitsschendingen. De ambassademedewerker was lid van de FNV en werd door de bond bijgestaan. Ook andere maatschappelijke organisaties met een belang, zoals Milieudefensie, trokken met de FNV op.

In antwoord op Kamervragen stelt Blok op 13 november dat naar aanleiding van de melding een feitenonderzoek heeft plaatsgevonden.

“Het onderzoek en de gevolgen daarvan zijn personeelsvertrouwelijk”, aldus Blok. Ook de redenen waarom de ambassademedewerker wél en de ambassadeur niet werd ontslagen is volgens Blok personeelsvertrouwelijk.

Blok vindt dat het oordeel van de kantonrechter vooral een gevolg is van een gebrek aan overtuigingskracht vanuit Buitenlandse Zaken - “niet het gevolg [..] van de integriteitsmelding die zij had gedaan”.

FNV wijst op de effecten van die weigering het oordeel van de rechter te accepteren. Het is volgens de bond een “gebrek aan respect voor de rechtspraak in Nederland” en maakt het voor toekomstige klokkenluiders alleen maar moeilijker naar voren te komen.

Vicevoorzitter FNV Tuur Elzinga schrijft: “Wij vragen ons af of de minister begrijpt welke impact deze reactie op het vonnis heeft? De klokkenluider is haar baan kwijtgeraakt, terwijl de relatie met haar melding wordt ontkend en degene op wie haar melding van een integriteitsschending betrekking had - de ambassadeur van Nigeria - een andere functie heeft gekregen. [..] De boodschap die de minister hen heeft gegeven is dat eventuele integriteitsmeldingen niet alleen disciplinair zullen worden bestraft, zelfs met ontslag, maar dat hij zich zelfs niet zal neerleggen bij een rechterlijke uitspraak dat een dergelijke handelwijze onjuist is.”

Bekijk meer van

Stef Blok Nigeria Klokkenluiden

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.