— vrijdag 3 november 2017, 15:44 | 0 reacties, praat mee

Mediabedrijven willen onderzoek naar moord op Maltese journalist

Foto: ANP

UPDATE De hoofden van acht grote mediabedrijven in Europa en de Verenigde Staten willen dat de Europese Commissie een volledig en onafhankelijk onderzoek instelt naar de moord op de Maltese journalist Daphne Caruana Galizia. De journalist werd half oktober gedood door een autobom die met een mobiele telefoon van afstand werd geactiveerd.

“We vragen dat u de Maltese overheid ervan verzekert dat het zich bewust is dat het land de wet moet volgen en persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting in stand moet houden”, schrijven de bedrijven in een brief die is gericht aan Frans Timmermans, de vicevoorzitter van de Commissie. De brief werd ondertekend door de hoofden van de Financial Times, de BBC, The Guardian, Le Monde, de Suddeutsche Zeitung, La Repubblica, El Pais en de New York Times. De ondertekenaar stellen dat Caruana Galizia werd vermoord om haar onderzoek naar corruptie in Malta.

Volgens de ondertekenaars illustreert de moord het gevaar waar journalisten mee te maken krijgen in hun zoektocht naar de waarheid. In een reactie laat Timmermans donderdagavond weten dat de Commissie wil dat het in Malta lopende onderzoek volledig wordt afgerond. “We staan erop dat de Maltese autoriteiten alle stenen omkeren om er zeker van te zijn dat deze gruwelijke, barbaarse moord niet leidt tot wat de daders voor ogen hadden: een situatie waarin niemand nog prangende vragen durft te stellen en waarin journalisten de zittende macht niet durven te onderzoeken. Dat staat de Commissie niet toe.” Ook de Amerikaanse FBI helpt mee in het onderzoek naar de dader(s). De regering heeft een beloning van 1 miljoen euro uitgeloofd voor informatie over de moord.

Vandaag is ook de begrafenis van Daphne Caruana Galizia in Mosta. Familieleden hebben laten weten dat het niet wordt gewaardeerd als regeringsleiders aanwezig zijn bij de begrafenis. Caruana Galizia schreef regelmatig over premier Muscat en beschuldigde hem en andere ministers van corruptie. Meer bij EU Observer / BBC

Bekijk meer van

Malta Daphne Caruana Galizia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.