website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Journalist tijdelijk toegang geweigerd tot Facebook account

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in censuur op vrijdag 19 mei 2017, 16:10

Parlementsgebouw in Malta

Parlementsgebouw in Malta - © Domenic Aquilina / EPA

Nieuws

En weer censureert Facebook een journalist. Matthew Caruana Galizia, winnaar van de Amerikaanse Pulitzer Prize en lid van het Internationaal Consortium van onderzoeksjournalisten (ICIJ), kon tijdelijk niet op zijn account komen vanwege vier berichten die hij had geschreven die in strijd zouden zijn met de regels van het sociale netwerk. Dat meldt The Guardian

De berichten, geschreven in het Maltees, bevatte beschuldigingen van wangedrag door de Maltese premier Joseph Muscat, zijn stafchef Keith Schembri en de minister van energie Konrad Mizzi. Bij elk bericht stond een foto van documenten uit de Panama Papers, het datalek bij het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonsec dat belastingparadijzen en de banden tussen meer dan 200.000 bedrijven op belastingparadijzen met politici, sporters, criminelen en andere bekende mensen blootlegde.

Vorig jaar werd bekend dat Schembri en Mizzi ook gebruik hadden gemaakt van belastingparadijs Panama. Hoewel de regering Muscat de kwestie overleefde publiceerde onderzoeksjournalist Daphne Caruana Galizia, moeder van Matthew Caruana Galizia, afgelopen april dat de vrouw van Muscat ook eigenaar is van een lege vennootschap in Panama. Muscat en zijn vrouw ontkennen. Ze willen Daphne Caruana Galizia aanklagen voor smaad.

7 mei publiceerde Matthew Caruana Galizia op Facebook zijn eigen nieuws met behulp van hastags FattiKorrotti en #CorruptionFacts. Het ging om scans van documenten uit de Panama Papers, inclusief paspoorten, bankafschriften, brieven en hij vertelde wat hun betekenis was. De premier reageerde 10 mei dat hij de journalist zou aanklagen wegens smaad. 16 mei volgde de blokkade van Facebook waarbij enkele berichten werden gewist. De journalist kon 24 uur niet op zijn account komen.

Facebook is inmiddels een onderzoek gestart naar de omstandigheden waarin de berichten werden gewist en weigert verder commentaar te melden. Het toeval wil ook dat er in juni verkiezingen zijn in Malta en de verslaggeving van Matthew Caruana Galizia goed wordt gevolgd. Hij verdenkt de premier of medewerkers van Muscat er dan ook van druk te hebben uitegoefend op Facebook om de berichten te verwijderen. Een beschuldiging die wordt ontkend door de woordvoerder van de premier.

Matthew Caruana Galizia meldt dat het proces in ieder geval zeer verhelderend was: “omdat ik besefte wat voor een verlammende en bestraffende blokkade het is voor een journalist”.

Het roept weer vragen op over de manier waarop het sociale netwerk omgaat met journalistiek. Eerder ontstond ook ophef toen Facebook de iconische Vietnam foto van het napalmmeisje censureerde.  Ook Nederlandse media zijn in het verleden wel eens gecensureerd.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.