— vrijdag 22 januari 2021, 10:26 | 0 reacties, praat mee

Margriet Oostveen kent Ron Laken nog van eerdere bedreigingen

© Kijkwijzer

De man tegen wie aangifte is gedaan door de NOS, Ron Laken, een voormalig gemeenteraadslid-kandidaat voor VVD Almere, is geen onbekende, meldt Margriet Oostveen van de Volkskrant. Hij heeft eerder al eens verslaggevers van Omroep Flevoland bedreigd, meldt de columnist. En ze vindt het tijd worden om daar nu aandacht voor te vragen. "Voordat het zomaar een keer te laat is."

“Ik dacht meteen: ik ken deze meneer,” schrijft de columnist. “En het is misschien nuttig als ik dat nu maar eens opschrijf, omdat het een patroon zichtbaar maakt. Intussen heeft de NOS aangifte tegen Laken gedaan: niet overdreven, zal blijken.”

Oostveen schreef 1,5 jaar geleden in haar rubriek voor het eerst over ernstig bedreigde journalisten in de regio. “Verslaggevers van Omroep Flevoland vertelden over rookbommen, strijkers, mensen die aan je busje staan te schudden of dreigen je camera omver te slaan. Het ernstigst was wat eindredacteur Herre Zwart had meegemaakt.” Na een bericht over discriminerende uitlatingen van het voormalige VVD-partijlid, werd Herre maandenlang gestalkt en ontvangt hij dreigmails en filmpjes. Hij verschijnt zelfs bij de redactie als Herre avonddienst heeft. “De politie praat op hem in tot hij vertrekt.”

“Ik heb de naam van de stalker destijds in overleg met Herre Zwart niet genoemd: ze waren net van hem af, straks begon het weer. Nadat Ronald Laken zijn dreigvideo van deze week online zet, bel ik Herre op. Hij is het met me eens dat het goed is de naam nu alsnog te noemen: Ronald Laken dus. En hij staat me na overleg met zijn vrouw toe voor het eerst een aan hem gerichte dreigvideo van destijds te laten zien: ‘Wij zijn het eens dat deze man gestopt moet worden’.”

Het punt dat Oostveen maakt is dat alle pogingen van de redactie van Omroep Flevoland om aangifte te doen zijn mislukt. Bedreiging zou niet te bewijzen zijn. Op één incident na belandde alles als ‘melding’ in het politiesysteem. “En het OM hoeft bij een melding geen beslissing te nemen over vervolging. Die is er dus nooit van gekomen.”

“Iets zegt me dat de nieuwste dreigvideo wel serieus wordt genomen nu het ook de NOS aangaat.” [...] “Voordat het zomaar een keer te laat is.”

Lees ook:
NOS doet aangifte vanwege bedreiging (21 januari 2021)
Ontzetting over dreigementen met zwarte lijst en geweld tegen journalisten (19 januari 2021)

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.