— donderdag 21 januari 2021, 17:48 | 0 reacties, praat mee

NOS doet aangifte vanwege bedreiging

De NOS doet aangifte tegen de afzender van een video die de afgelopen dagen rondging in appgroepen en op sociale media, meldt hoofdredacteur Marcel Gelauff. In die video werden rechtstreekse bedreigingen geuit aan het adres van NOS-journalisten en andere journalisten.


Het gaat om Ron Laken uit Almere. Er werd maandag direct met grote afkeuring gereageerd op zijn bedreigingen. Peter ter Velde, coördinator van PersVeilig, zei toen dat er maandag direct contact met politie is opgenomen, nadat de inhoud van de video ‘alarmbellen’ deed afgaan. Hij noemt Laken geradicaliseerd aanhanger van diverse complottheorieën.

Gelauff stelt dat het niet de eerste keer is dat ze aangifte doen wegens bedreiging of soortgelijke uitingen, maar het is noodzakelijk, “want de veiligheid van onze collega’s en onze journalistieke vrijheid vinden we essentieel”.
Daarbij: “Los van wat het voor de individuele collega betekent (en onderschat dat niet) is het gevolg vooral ook dat onderwerpen uit de weg moeten worden gegaan en dat mensen niet aan het woord kunnen worden gelaten”.

“Als redactie geven we steeds meer geld uit aan onze veiligheid. Hier in Nederland, maar ook in het buitenland, zoals tijdens het verslaan van de machtsoverdracht in de VS. Dat is geld dat we niet kunnen besteden aan onze journalistiek opdracht. Kwaliteitsvolle onafhankelijke journalistiek heeft zijn prijs. Letterlijk en figuurlijk, menselijk en maatschappelijk. De meldingen op Persveilig, de aangifte die wij nu doen, de aangiften die allerlei journalisten doen, betreffen meestal één gebeurtenis en veelal slechts enkele collega`s, maar ze staan voor de noodzaak om steeds weer te moeten blijven opkomen voor de journalistiek als fundamentele maatschappelijke waarde”.

PersVeilig is een initiatief van de NVJ, het Genootschap van Hoofdredacteuren, de politie en het Openbaar Ministerie met als doel de positie van journalisten te versterken tegen geweld en agressie op straat, op social media en/of via juridische claims.

 

Bekijk meer van

PersVeilig NOS Marcel Gelauff

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.