training eu starters

— dinsdag 19 januari 2021, 16:26 | 1 reactie, praat mee

Ontzetting over dreigementen met zwarte lijst en geweld tegen journalisten

Zondag 17 januari. Demonstranten en politie treffen elkaar op het Museumplein, waar een demonstratie door de gemeente was verboden en verplaatst naar het Westerpark. | Robin van Lonkhuijsen / ANP

Een video van een man die zegt te strijden tegen misstanden in de modellenwereld, heeft journalisten bedreigd dat ze op een zwarte lijst staan en beter kunnen vluchten of ontslag nemen voor hen iets wordt aangedaan. Laatste wijziging: 20 januari 2021, 08:48

De uitspraken volgden na een demonstratie ‘Nederland in Verzet’ afgelopen zondag op het Museumplein in Amsterdam, waarbij de politie ingreep en ruim honderd demonstranten werden opgepakt. Volgens de gemeente Amsterdam was een groep van duidelijk uit op de confrontatie: “Stenen werden uit de straat gehaald en naar agenten gegooid. Ook hadden sommigen vechthandschoenen, slagwapens en vuurwerk bij zich.”

Ron Laken, voormalig gemeenteraadslid-kandidaat voor VVD Almere, deed de uitspraken op Instagram; de video in kwestie is verwijderd. Laken postte daarna dat zijn uitspraken hem “censuur, propaganda en dreigementen” vanuit de overheid hebben opgeleverd.

Peter ter Velde, coördinator van PersVeilig, zegt dat er maandag direct contact met politie is opgenomen, nadat de inhoud van de video ‘alarmbellen’ deed afgaan. Er is vooralsnog geen aangifte gedaan, maar de zaak is ernstig. Hij noemt Laken geradicaliseerd aanhanger van diverse complottheorieën.

Laken adviseerde journalisten te vluchten of ontslag te nemen. Hoewel hij alleen ‘via-via’ op de hoogte zegt te zijn over het bestaan van een zwarte lijst, is Laken wel in staat om journalisten die aan zijn oproep gehoor geven van diezelfde zwarte lijst te verwijderen.

“Je kunt ook gewoon ontslag nemen nu, en dan halen we je van de zwarte lijst af die momenteel rondgaat. Dat bepaal ik niet weer, maar ik heb vernomen dat het op die manier werkt”, aldus Laken.

NVJ-secretaris Thomas Bruning noemt het in een reactie op Twitter een ontluisterend voorbeeld van de heksenjacht op media. “Met keiharde bedreigingen aan het adres van de journalistiek. Gewoon ongehinderd online op Instagram”, stelt Bruning.

Nieuwsuur-journalist Rudy Bouma tweette een kopie van de video:

“Er gaat nu momenteel wel - even kort - een zwarte lijst rond van deze mensen, van deze fotografen en deze journalisten [..] Niet omdat ik iets ga doen, maar omdat ik weet dat jou zometeen wat wordt aangedaan. Dat is mij verteld, via-via”, aldus Laken in de verdwenen video.

Laken is aanhanger van diverse complottheorieën, onder meer dat journalisten tienduizenden euro’s zouden ontvangen voor het maken van coronavirus-propaganda.

GeenStijl merkt op dat Laken ‘strijders’ opriep samen te komen om demonstranten te beschermen tegen politiegeweld door aanhoudingseenheden en ‘framing’ door de media.

Bekijk meer van

Ron Laken PersVeilig

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Wim Guiking, 21 januari 2021, 17:05

Dreigen met geweld, dat heet toch ‘terreur’? Dan is deze meneer een terrorist. Laten we zo’n fascist vrij rondlopen? Oppakken en rijp voor tbs.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.