— donderdag 15 oktober 2020, 15:29 | 0 reacties, praat mee

NOS verwijdert logo’s vanwege bedreigingen van journalisten

NOS-logo's worden van een auto gehaald.

Deze week wordt het NOS-logo van de satelliet- en straalwagens voor tv en radio van de NOS verwijderd. Dat meldt 1Vandaag. 'Het klinkt misschien zwaar, maar dit voelt als zwichten voor terreur en geweld', zegt verslaggever Kysia Hekster tegen het programma. Ook hoofdredacteur Marcel Gelauff krijgt er 'een heel vervelend gevoel' van: 'We willen juist zichtbaar zijn, maar vanuit veiligheidsoogpunt kan dat niet meer'. Laatste wijziging: 16 oktober 2020, 09:57

Medewerkers op de wagens van de NOS hebben de laatste tijd steeds vaker last van intimidatie en bedreigingen. Gelauff: ‘Opgestoken middelvingers, scheldpartijen, en op de snelweg gaan mensen vlak voor de wagens vol op hun rem staan’.


Het item van 1Vandaag:

Het besluit tot het verwijderen van de stickers, volgt op een discussie die de afgelopen maanden op de redactie werd gevoerd. ‘Eerst werden de intimidaties nog afgedaan als incidenten, maar het gebeurt nu structureel’, zegt Gelauff.

Verslaggever Hekster beaamt de bedreigingen aan technici, cameramensen en verslaggevers: ‘Het is onder een kleine groep mensen kennelijk normaal. We worden bedreigd, bespuugd, er wordt geroepen dat we leugenaars zijn. Een collega kreeg te horen dat ze wisten waar z’n kinderen naar school gaan’.

NOS-verslaggever Kysia Hekster hoopt dat de stickers ooit weer terug op de wagens kunnen, maar vreest het ergste: ‘Sinds een paar jaar moeten we met beveiligers op pad, nu gaan de stickers van de wagens. Wat is de volgende stap, de NOS-plopkappen van de microfoons? Sommige collega’s doen het nu soms al om hun werk te kunnen doen. Ik hoop niet dat het zover komt. Het is wel een hele kleine groep die dit doet.’

Lees ook:
NOS Nieuws-hoofdredacteur Marcel Gelauff: ‘Soms moet je je verdedigen’

 

Bekijk meer van

PersVeilig NOS Marcel Gelauff

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.