— woensdag 23 november 2022, 16:28 | 0 reacties, praat mee

Man krijgt 90 uur taakstraf voor bedreigen journalisten NOS, ANP en Omroep Flevoland

© Robin van Lonkhuijsen/ANP

Een 41-jarige inwoner van Almere is woensdag door de rechter veroordeeld tot een taakstraf van negentig uur nadat hij in een video dreigde dat er een 'zwarte lijst' zou komen voor journalisten. Hierop deden de NOS en het ANP aangifte. Ook een journalist van Omroep Flevoland werd bedreigd. Laatste wijziging: 24 november 2022, 15:24

De man nam de video in kwestie op vlak na een demonstratie in januari 2021 tegen de coronamaatregelen op het Amsterdamse Museumplein. ‘Er gaat nu momenteel een zwarte lijst rond van journalisten. Dus als jij dit als journalist hoort, dan zou ik vluchten uit Nederland’, zei de man in de video. Op de telefoon van de man vond de politie daarop een lijst met namen en enkele adressen van politici, journalisten en een motoragent, zo schrijft Omroep Flevoland.

Tegenover de rechtbank in Lelystad zei de man dat het ging om een dreiging met ‘juridische stappen’, maar de rechter ging daarin niet mee. ‘In normaal spraakgebruik wordt hier fysiek geweld bedoeld’, aldus de rechter. Ook werd de man vervolgd voor het bedreigen van een medewerker van Omroep Flevoland. De man zocht de redactie op en eiste dat een artikel verwijderd zou worden.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.