— dinsdag 1 juni 2021, 12:26 | 0 reacties, praat mee

Man veroordeeld tot werkstraf voor dreigementen aan NOS-medewerkers

In 2020 werd bij de NOS voor de deur gedemonstreerd over vermeende eenzijdige berichtgeving | ANP

Een man die de NOS constant per telefoon benaderde om te klagen over coronaverslaggeving en daarbij medewerkers met de dood bedreigde is door de politierechter veroordeeld tot zeventig uur taakstraf en een week voorwaardelijke celstraf.

Tijdens de telefoongesprekken sprak de man de hoop uit dat iedereen bij de NOS onthoofd zou worden. Hij stelde dat een bloedbad en geweld de oplossing zou vormen voor corona. De nieuwsorganisatie zou volgens de man liegen, pedofielen beschermen en overeenkomsten hebben met de nazistische SS.

Hij dreigde naar Hilversum te komen; de politie spoorde de verdachte dezelfde dag nog op en hield hem aan.

Het Openbaar Ministerie schrijft dat de man “een problematische achtergrond” heeft, begeleid woont en zijn werk is kwijtgeraakt. Via internet radicaliseerden zijn gedachten over onder meer coronamaatregelen in Nederland en de Amerikaanse verkiezingen. Hij zou impulsief hebben gereageerd op “gevoelens van onrechtvaardigheid en onmacht”.

De man erkent in zijn telefoontjes aan de receptie dreigend te hebben geklonken, maar zou niemand daadwerkelijk te hebben bedreigd. Tijdens de zitting betuigde hij spijt.

De NOS is vaker doelwit van bedreigingen: eind januari werd een man opgepakt die repte over het bestaan van een zwarte lijst van journalisten en ook ‘journaaldreiger’ Tarik Z. liet onlangs via Instagram van zich horen. Het OM zag daar geen strafbare feiten in. De NOS en NPO willen toch vervolging afdwingen.

In oktober vorig jaar zag de NOS zich gedwongen om logo’s van bedrijfswagens te halen, vanwege toenemende intimidatie. De verslechterde persvrijheidsituatie in Nederland resulteerde in een verdere daling op de ranglijsten van internationale persvrijheidsorganisaties. Ook de Persvrijheidsmonitor signaleert deze trend.

Juist gelet op de recente ontwikkelingen en het ontoelaatbare gedrag van geweld tegen journalisten gingen de daden van de man veel te ver, aldus de officier van justitie. De eis van 70 uur werkstraf en een week voorwaardelijke celstraf werd door de rechter gevolgd. Ook moet de man 40 uur werkstraf uitvoeren die hem in een andere strafzaak voorwaardelijk was opgelegd, stelt het OM.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.