training eu starters

— maandag 1 april 2019, 12:08 | 0 reacties, praat mee

Meldpunt PersVeilig verzamelt incidenten van agressie en geweld tegen journalisten

Geweld tegen journalisten, bijvoorbeeld tijdens demonstraties, wordt vanaf nu zwaarder bestraft | Niels Wenstedt / ANP

Journalistenvereniging NVJ, het Genootschap van Hoofdredacteuren, het Openbaar Ministerie en de politie lanceren vandaag een rudimentaire versie van de website PersVeilig. Op de site kunnen journalisten melding maken van incidenten van intimidatie en (dreiging met) geweld. Laatste wijziging: 1 april 2019, 12:11

Met ingang van vandaag geldt bovendien een verzwaring van de strafeis voor agressie- en geweldsdelicten waarbij journalisten zijn betrokken, het resultaat van overleg binnen de zogeheten Stuurgroep Geweld en Agressie tegen Journalisten.

In de komende maanden wordt gewerkt aan de ontwikkeling van de verschillende onderdelen. Later dit jaar - vermoedelijk rond november - wordt de definitieve, officiële versie van meldpunt PersVeilig gelanceerd.

Politie en Openbaar Ministerie geven nu hoge prioriteit aan de opsporing en vervolging in gevallen van agressie en geweld tegen journalisten. Het OM hanteert een hogere strafeis, die is vastgelegd in de toepasselijke richtlijnen.

Het project PersVeilig omvat naast de website voor meldingen en de hogere strafeis ook de formulering van een veiligheidsplan voor redacties. Daarin komen ook melding, aangifte en nazorg aan bod. Ook formuleert PersVeilig een “een overzicht van agressieve en intimiderende gedragingen die door de beroepsgroep als onacceptabel worden bevonden en altijd zullen leiden tot een melding, en indien aan de orde, tot aangifte.” Meer bij NVJ

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.