website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Meldpunt PersVeilig verzamelt incidenten van agressie en geweld tegen journalisten

Lars Pasveer — Geplaatst in geweld op maandag 1 april 2019, 12:08

Geweld tegen journalisten, bijvoorbeeld tijdens demonstraties, wordt vanaf nu zwaarder bestraft | Niels Wenstedt / ANP

Geweld tegen journalisten, bijvoorbeeld tijdens demonstraties, wordt vanaf nu zwaarder bestraft | Niels Wenstedt / ANP

Nieuws Journalistenvereniging NVJ, het Genootschap van Hoofdredacteuren, het Openbaar Ministerie en de politie lanceren vandaag een rudimentaire versie van de website PersVeilig. Op de site kunnen journalisten melding maken van incidenten van intimidatie en (dreiging met) geweld.

Met ingang van vandaag geldt bovendien een verzwaring van de strafeis voor agressie- en geweldsdelicten waarbij journalisten zijn betrokken, het resultaat van overleg binnen de zogeheten Stuurgroep Geweld en Agressie tegen Journalisten.

In de komende maanden wordt gewerkt aan de ontwikkeling van de verschillende onderdelen. Later dit jaar - vermoedelijk rond november - wordt de definitieve, officiële versie van meldpunt PersVeilig gelanceerd.

Politie en Openbaar Ministerie geven nu hoge prioriteit aan de opsporing en vervolging in gevallen van agressie en geweld tegen journalisten. Het OM hanteert een hogere strafeis, die is vastgelegd in de toepasselijke richtlijnen.

Het project PersVeilig omvat naast de website voor meldingen en de hogere strafeis ook de formulering van een veiligheidsplan voor redacties. Daarin komen ook melding, aangifte en nazorg aan bod. Ook formuleert PersVeilig een “een overzicht van agressieve en intimiderende gedragingen die door de beroepsgroep als onacceptabel worden bevonden en altijd zullen leiden tot een melding, en indien aan de orde, tot aangifte.” Meer bij NVJ

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.