training eu starters

— vrijdag 16 oktober 2020, 17:06 | 0 reacties, praat mee

Genootschap: bescherm journalisten zoals hulpdiensten

Het logo van de NOS wordt van een voertuig gehaald.

UPDATE Het Genootschap van Hoofdredacteuren doet een dringende oproep aan het kabinet om maatregelen te nemen om verdere escalatie van geweld tegen en intimidatie van journalisten te voorkomen. Journalisten zouden bij bedreigingen op locatie dezelfde bescherming moeten krijgen van de politie als medewerkers van hulpdiensten. Laatste wijziging: 19 oktober 2020, 10:19

Dat schrijft het Genootschap in een verklaring nadat bekend werd dat de NOS uit veiligheidsoverwegingen besloten heeft om de logo’s te verwijderen van haar satellietwagens.

“Als NOS-verslaggevers naar corona-gerelateerde publieksmanifestaties gaan, is het meesturen van beveiligers inmiddels standaard geworden. Ook andere media nemen, in meer of mindere mate, voorzorgsmaatregelen.” 

“De noodzaak van deze maatregelen geeft aan dat de huidige polarisatie in de maatschappij ook voor journalisten een toenemende bedreiging vormt. Het Genootschap van Hoofdredacteuren vindt dat een verwerpelijke ontwikkeling.”

“In een democratische samenleving dient de journalistiek in alle vrijheid haar werk te kunnen doen, zonder bedreigingen en zonder fysiek geweld tegen mensen en middelen van de media.”

“Het Genootschap realiseert zich dat met het beschermen van journalisten de druk op de politie verder toeneemt, maar de bescherming van democratische waarden in onze samenleving is in het belang van iedereen.”

“Dat staat los van ieders vrije mening over coronamaatregelen. Vanwege het algemeen belang rekenen wij erop dat de Tweede Kamer ons pleidooi voor bescherming ondersteunt,” aldus het Genootschap.

Kamervragen
Joost Sneller (D66), Zohair El Yassini (VVD), Harry van der Molen (CDA) en Stieneke van der Graaf (CU) hebben inmiddels vragen gesteld aan ministers Ferd Grapperhaus en Arie Slob over de kwestie.

 

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.