— donderdag 3 december 2020, 16:08 | 0 reacties, praat mee

Lokale redacties blij met JERF-programma Google, ook kritiek op noodfonds

© Justin Sullivan / AFP / ANP

Lokale redacties zijn blij met de steun van het noodfonds Journalism Emergency Relief Fund (JERF). Dat blijkt uit een onderzoek van het Stimuleringsfonds van de Journalistiek. Zo'n 70 lokale redacties maken gebruik van het noodfonds van techgigant Google, waar ook veel kritiek op is.

De nieuwsorganisaties hebben de steun hard nodig, vooral omdat er bij het publiek tijdens de coronacrisis veel meer behoefte was aan lokaal nieuws. Dat merkte bijvoorbeeld ook Oisterwijk Nieuws: “Er was veel behoefte aan nieuws, bijvoorbeeld over de coronamaatregelen en de inzet van vrijwilligers. Een deel van het werk waar we al mee bezig waren, konden we in de prullenbak gooien”.

Er is echter ook veel kritiek op deze ‘ironische’ steunmaatregelen van de Amerikaanse techgigant. Zo zou Google het algoritme steeds iets aanpassen, waardoor lokale nieuwsvoorzieningen minder zichtbaar worden. Een recent onderzoek maakt dit zelfs duidelijk zichtbaar. Onderzoeker Ramón Salaverría Aliaga van de Universiteit van Navarra is daar duidelijk over: “Mijn indruk is dat deze bedrijven een paar jaar geleden begonnen zijn met het verstrekken van subsidies aan nieuwsorganisaties om reputatieproblemen te voorkomen. Het is gewoon een strategie”

De Nederlandse redacties maken zich daar geen zorgen om. Oisterwijk Nieuws stelt zelfs dat “Google juist een hele fijne, betrouwbare en neutrale organisatie, omdat het wat verder van ons afstaat.” De steun bij Google was ook min of meer uit nood geboren: “Van wie dat geld kwam, maakt je in zo’n situatie niet eens zoveel uit. Geld is geld.” Meer bij Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.

Lees ook
Google lanceert wereldwijd journalistiek noodfonds (15 april 2020)
Zo’n 70 Nederlandse lokale nieuwsorganisaties krijgen steun van Google’s noodfonds (28 mei 2020)

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.